Matematika je jasna: Da li je realno da SDS i PDP uđu u vlast umjesto SNSD-a

Posljednjih nekoliko dana javnost u BiH intrigiraju najave predsjednika Srpske demokratske stranke (SDS) Mirka Šarovića i predsjednika Partija demokratskog progresa (PDP) Branislava Borenovića da „neće stajati po strani“ kad je riječ o formiranju Vijeća ministara BiH i deblokadi rada Predstavničkog doma Parlamenta BiH.

Međutim, postavlja se pitanje koliko je taj scenarij uopće realan?

„Predstavnički dom ima 42 člana, od kojih se dvije trećine neposredno biraju s teritorije Federacije BiH, a jedna trećina s teritorije Republike Srpske. Kvorum čini većina svih članova izabranih u Predstavnički dom“, navodi se na stranici ove institucije.

Shodno prethodnom podatku dolazi i izjava Šarovića da traže načine da obezbijede 22 ruke u Predstavničkom domu.

Uzimajući u obzir trenutni sastav ovog Doma to je moguće, ali ne i bez „problema“.

Naime, Klub poslanika Stranke demokratske akcije (SDA) se sastoji od devet poslanika (Adil Osmanović, Safet Softić, Alma Čolo, Šemsudin Dedić, Halid Genjac, Nermin Mandra, Šemsudin Mehmedović, Edin Mušić, Denis Zvizdić).

Klub poslanika predvođen Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH se sastoji od pet poslanika (Nikola Lovrinović, Predrag Kožul, Darijana Filipović, Borjana Krišto, Mijo Matanović).

Klub poslanika SDS i PDP ima ima četiri poslanika (Mirko Šarović, Mira Pekić, Branislav Borenović, Dragan Mektić).

Dakle, to je ukupno 18 ruku, pod uslovom da predsjednik SDA Bakir Izetbegović pristane na ovu matematicu Šarovića i Borenovića i pod uvjetom da lidera HDZ-a BiH Dragana Čovića nagovore da okrene leđa svom dugogodišnjem partneru predsjedniku SNSD-a Miloradu Dodiku.

Čak i ako Izetbegović i Čović pristanu da okrenu leđa Miloradu Dodiku ostaje još jedna prepreka. A, to je Klub poslanika Srpski klub koji je potreban kako bi se osigurala većina. Ovaj Klub ima tri poslanika (Nenad Stevandić, Nenad Nešić i Jakov Galić).

Ipak postoje i naznake da bi se i ovo moglo dogoditi budući da glavnu riječ u ovom klubu vodi Demokratski narodni savez (DNS) na čelu s Markom Pavićem. Podsjećamo, DNS je inače dugogodišnji koalicioni partner Dodikovog Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), međutim u posljednje vrijeme došlo je do „zahlađenja“ odnosa između ovih političkih opcija, a DNS optužuje SNSD za smjenjivanje svojih kadrova i podrivanje kadrovske politike unutar DNS-a. Ova politička opcija je čak i objavila da na određeni način „zamrzava“ svoj koalicioni sporazum s SNSD-om, piše Radiosarajevo.

Na jučerašnjem sastanku lidera SDS-a i PDP-a u Banjoj Luci, Šaroviću je postavljeno i ovo pitanje. Na pitanje da li će u većinu pozvati i DNS, Šarović je rekao da je sa Markom Pavićem razgovarao i da je na toj partiji da donese odluku. Inače, DNS u Predstavničkom domu BiH ima jednog poslanika Nenada Nešića.

Pod uslovom da se „novoj koaliciji“ priključe i poslanici Srpskog kluba matematika je jasna, nova većina bi imala 21 glas.

Ukoliko bi se formirala ovakva nova većina u Predstavničkom domu ona bi najvjerovatnije imala i podršku koalicionih partnera SDA. Dakle, SDA-SDS-PDP dobili bi najvjerovatnije podršku Kluba poslanika DF-a (Dženan Đonlagić, Zlatan Begić, Enver Bijedić, Vlatko Glavaš), a moguće i podršku Mješovitog kluba poslanika SBB – PDA (Edita Đapo, Mirsad Kukić, Damir Arnaut).

Ipak, ni ovdje ne prestaju problemi nove koalicije na putu uspostave funkcionalne vlasti na državnom nivou. Nakon formiranja nove većine u Predstavničkom domu pristupilo bi se formiranju stalnih komisija ovog doma koje su neophodne za funkcioniranje.

Jedna od njih je i Komisija za pripremu izbora Vijeća ministara BiH koja se trenutačno sastaji od sljedećih poslanika: Baručija Aida, Borenović Branislav, Galić Jakov, Genjac Halid, Đapo Edita, Đonlagić Dženan, Emrić Jasmin, Kožul Predrag, Kojović Predrag, Košarac Staša, Kukić Mirsad, Magazinović Saša, Mektić Dragan i Nešić Nenad.

Međutim, treba znati da prije nego pitanje novog sastava Vijeća ministara BiH dođe do ove Komisije, Predsjedništvo BiH treba da predloži mandatara za sastav Vijeća ministara BiH, a jasno je da Milorad Dodik kao član Predsjedništva BiH ima moć blokiranja imenovanja mandatara.

No, i ako se ne izabere novi saziv Vijeća ministara BiH, već rad nastavi u trenutnom sastavu, za šta ne postoji zakonska prepreka, na dnevni red dolazi sljedeći problem nove državne većine. Novi problem se zove Dom naroda Parlamenta BiH. U slučaju da se Predstavnički dom BiH deblokira, SNSD bi i dalje zadržao utjecaj u Domu naroda BiH gdje ima većinu delegata u Klubu Srba (Dušanka Majkić, Sredoje Nović, Lazar Prodanović i Nikola Špirić) preko kojih može gotovo beskonačno da blokira sve zakone koje usvaja drugi dom.

Razlika je samo što bi u tom slučaju kompletan pritisak bio na delegatima SNSD. Koji bi morali svakodnevno da odoljevaju optužbama domaće javnosti, ali i međunarodnih institucija da oni blokiraju normalno funkcioniranje vlasti na nivou Bosne i Hercegovine.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79