Međunarodni aerodrom Tuzla radi na uvođenju novih aviolinija

U partnerstvu s USAID projektom Razvoja održivog turizma u Bosni i Hercegovini, Međunarodni aerodrom Tuzla radi na privlačenju novih avioprijevoznika i proširenju postojećih ruta.

Ovo partnerstvo je rezultiralo time da je Ryanair uveo letove za Tuzlu sa švedskog Arlanda aerodroma, glavnog aerodroma u Stockholmu, kao i Memmingen aerodroma u Njemačkoj. Od 2. i 4. novembra obje linije prometovat će dva puta sedmično, saopćio je Međunarodni aerodrom Tuzla.

Uzimajući u obzir da na globalnom nivou više od polovine dolazaka stranih turista bude realizovano zračnim prometom, utvrđeno je da zračni promet predstavlja važan faktor za ekspanziju turističke industrije.

Prisustvo i poslovanje najvećeg niskotarifnog prijevoznika u Tuzli donijet će pozitivne pomake koji su prethodno ostvareni i u drugim zemljama u kojima je Ryanair uveo letove. Kao rezultat brze ekspanzije Ryanaira, broj međunarodnih turista je u posljednje dvije decenije rapidno porastao.

Također, usmjeravajući pažnju na usluge od jedne do druge tačke, Ryanair je poboljšao dostupnost manjih, sekundarnih turističkih destinacija kao što je trenutno i Tuzlanski kanton.

Direktor Ureda za ekonomski razvoj USAID/BiH Karl Wurster pojasnio je utjecaj koji će letovi Ryainara imati na Tuzlanski kanton i Bosnu i Hercegovinu u cjelini kazavši da uvođenje letova aviokompanije kao što je Ryanair je značajno postignuće za Međunarodni aerodrom Tuzla, jer se radi o najvećoj aviokompaniji u Evropi, koja opslužuje preko 230 aerodroma u preko 40 zemalja.

Nove aviolinije u Tuzli će dati veliki doprinos ekonomiji Tuzlanskog kantona i cjelokupne Bosne i Hercegovine, jer bolja povezanost aviolinijama doprinosi ekonomiji tako što povezuje ljude i regije i igra ključnu ulogu u integraciji zemlje s ostatkom svijeta – kazao je Wurster.
Dževad Halilčević, direktor Međunarodnog aerodroma Tuzla je izjavio da po uspostavljanju saradnje sa aviokompanijom Ryanair konstantno se radi na idejama za unapređenje mreže letova sa Međunarodnog aerodroma Tuzla.

Osim ranije najavljenih letova za zimsku sezonu trenutno smo u prilici obradovati putnike aerodroma Tuzla sa dodatnim letovima za Beč koji će obavljati tokom zimske sezone W22 u organizaciji aviokompanije Ryanair. Ryanair je uključio aerodrom Tuzla u svoj plan širenja poslovanja i povećanja broja letova iz jedne od svojih najvećih baza u Beču.

Naime, i pored interesa putnika u prethodnoj zimskoj sezoni W21 letovi za Beč sa aerodroma Tuzla nisu saobraćali tokom cijele zimske sezone tako da je sada cilj da putnici sa aerodroma Tuzla imaju u ponudi letove prema ovoj ranije nedovoljno opsluženoj destinaciji (underserved) tokom cijele nadolazeće zimske sezone.

Frekvencija letova za Beč sa aerodroma Tuzla će tako u sezoni W22 sa planirana 3 leta sedmično (pon,sri,pet) biti povećana na 6 dana sedmično (uto,čet,sub). Pri tome će redovni putnici i turisti imati priliku da po veoma povoljnim cijenama skoro na dnevnoj bazi lete na relaciji Beč – Tuzla. U nadi da će putnici pokazati očekivani interes za ove dodatne letove, vjerujemo da ćemo uskoro biti u prilici objaviti još pozitivnih vijesti za naše putnike te dodatno proširiti ponudu i mrežu letova sa aerodroma Tuzla – kazao je Halilčević, saopćeno je.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79