Melika Mahmutbegović (SDA): “Trojka” nastoji od HDZ-a da napravi vlasnika Federacije BiH

Melika Mahmutbegović (SDA): “Trojka” nastoji od HDZ-a da napravi vlasnika Federacije BiH


Nakon što su četiri godine blokadama gazili izbornu volju građana Federacije BiH i ignorisali sve urgencije potpredsjednice Federacije BiH iz reda bošnjačkog naroda da se pristupi formiranju Vlade FBiH, da se popune upražnjena ministarska mjesta i da se imenuju nedostajuće sudije Ustavnog suda FBiH, HDZ BiH, ovaj put uz podršku stranaka „Trojke“, nastavlja sa nepoštivanjem Ustava i izborne volje bošnjačkog naroda.

Odluka HDZ-ove kandidatkinje Lidije Bradare i zajedničkog kandidata SDP-a i HDZ-a Igora Stojanovića da, bez konsultacija sa kandidatom koji je prijedlog Kluba Bošnjaka, imenuju rukovodstvo Federacije BiH je eklatantan primjer rušenja Ustava i Izbornog zakona. Dakle, ovo je nastavak minoriziranja i omalovažavanja, čak do negiranja predstavnika Bošnjaka kao najbrojnijeg naroda.

Četiri godine, dakle pune četiri (4) godine je Marinko Čavara ignorisao pozive za sastanke da se popune nedostajući ministri, da se imenuje Vlada, da se imenuju nedostajuće sudije Ustavnog suda, a sada taj isti HDZ odnosno Lidija Bradara ne želi da čeka ni nekoliko dana na sastanak za čije održavanje je Refik Lendo uputio pismo, nego suprotno Ustavu Federacije BiH imenuje predsjednika i jednog potpredsjednika, dakle dva naprema jednog, i u potpunosti zanemaruje amandman na Ustav Federacije BiH koji kaže da se njih troje (tri kandidata) moraju dogovarati!

Jučerašnjim sastankom predstavnika hrvatskog i srpskog naroda šalje se poruka Bošnjacima, kao najbrojnijem narodu da nemaju jednaka prava i pokušava ih se pretvoriti u narod i građane drugog reda uz poruku da je njihova volja manje važna u odnosu na volju onih glasača koji su izabrali predstavnike iz reda hrvatskog i srpskog naroda.

Čija kćerka je imala više glasova na izborima od Novalića i Mahmutbegović

Odbijanjem dogovora o imenovanju rukovodstva Federacije Bosne i Hercegovine i upornim kršenjem Ustava i zakona, HDZ BiH i njihovi partneri iz „Trojke“ produbljuju blokadu u kojoj HDZ BiH, već duže od četiti godine drži Federaciju BiH – istakla je potpredsjednica Federacije Bosne i Hercegovine i federalna zastupnica Melika Mahmutbegović (SDA) .


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija