Mercator, Amko, Konzum: Inspektori utvrdili nepravilnosti kod 21 subjekta zbog cijena namirnica

Nadzor je vršen u drugoj polovini aprila na osnovu predstavki građana i u redovnoj inspekcijskoj kontroli, saopćeno je iz Federalne uprave za inspekcijske poslove

 

 

Federalni inspektori utvrdili su kod 21 subjekta nadzora nepravilnosti koje se odnose na maksimalnu visinu marži za pojedine osnovne životne namirnice i druge proizvode.

 

Riječ je o pet pravnih subjekta na Ilidži, po dva u Sarajevu i Kaknju, po jedno u Jajcu, Ljubuškom, Grudama, Visokom, Zenici i Vitezu, te kod po jednog fizičkog lica u Kiseljaku, Novom Šeheru, Kaknju, Sarajevu, Ilidži i Lukavcu, prenosi Akta.ba.

U nadzorima na osnovu Odluke o izmjeni Odluke o propisivanju mjera neposredne kontrole cijena utvrđivanjem maksimalne visine marži za pojedine osnovne životne namirnice i druge proizvode, nepravilnosti su utvrđene kod 15 subjekata nadzora – pravnih lica i šest (6) subjekta nadzora – fizička lica:

PRAVNA LICA:

PZU APOTEKA B PHARM BIHAĆ OGRANAK JAJCE
PZU APOTEKA VITAPHARM ILIDŽA
ADS KOMERC D.O.O. KAKANJ
SOFA D.O.O. ILIDŽA

AMKO KOMERC D.O.O. SARAJEVO PJ ILIDŽA
MERCATOR BH D.O.O. SARAJEVO PJ ILIDŽA
PERIĆ D.O.O. LJUBUŠKI
ŽULJ TRADE D.O.O. GRUDE

KONZUM D.O.O. SARAJEVO PODRUŽNICA VISOKO
EKOR-KOMERC D.O.O. ZENICA PJ SUPER MARKET ZEMICA
CRVENA JABUKA MARKET O.O. JAJCE PJ MARKT 1 KAKANJ
MERCATOR BH O.O. SARAJEVO PJ NOVO SARAJEVO
DURGUT O.O. ILIDŽA

KAMBERA D.O.O. SARAJEVO-NOVI GRAD
ZU LJEKARNA KATAVA VITEZ

FIZIČKA LICA:

PRIVATNA APOTEKA MIA KISELJAK
TR SAMOPOSLUGA ARMIN NOVI ŠEHER
PRIVATNA APOTEKA LJILJAN KAKANJ

TR EN SARAJEVO-NOVI GRAD
TR BAAS ILIDŽA
TNM NEGRO LUKAVAC

Iz Inspekcije podsjećaju da je na osnovu člana 14. Zakona o kontroli cijena propisano da će se novčanom kaznom u iznosu od 1.000,00 KM do 10.000,00 KM kazniti za prekršaj pravno lice u slučaju kada se ne pridržava propisanih mjera neposredne kontrole cijena. Za radnju iz stava 1. ovog člana kaznit će se za prekršaj odgovorno lice u pravnom licu novčanom kaznom u iznosu od 250,00 KM do 2.500,00 KM, a fizičko lice novčanom kaznom iznosu od 500,00 KM do 1.500,00 KM.

U posmatranom periodu izvršeno je 21 inspekcijski nadzor nad primjenom odredbi Zakona o kontroli cijena vezano za Odluke o neposrednoj kontroli cijena.

Nadzor je vršen u drugoj polovini aprila na osnovu predstavki građana i u redovnoj inspekcijskoj kontroli, saopćeno je iz Federalne uprave za inspekcijske poslove.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79