Mesić otvoreno o dešavanjima u BiH: Treba jasno reći i Zagrebu i Beogradu, dignite ruke od posla kojeg ne možete ostvariti

Treba jasno reći i Zagrebu i Beogradu, dignite ruke od posla kojeg ne možete ostvariti. Može samo komplicirati, može smetati razvoju BiH, smetati razvoju EU ali treba biti svjestan; samo ako BiH bude građanska, onda će imati veliki prolaz prema EU,  poručio je u večerašnjem Pressingu Stjepan Mesić, bivši predsjednik i premijer Hrvatske, nekadašnji predsjednik Sabora i posljednji predsjednik Predsjedništva SFRJ.

Tokom gostovanja Mesić je govorio i o odnosu s Putinom, te situaciji u Beogradu i Prištini.

Vaš odnos sa Putinom?

  • Nisam imao kontakte sa Putinom od početka rata. Do rata u Ukrajini nije smjelo doći. Postojao je sporazum koji je trebalo ostvariti, iz Minska. Trebalo je staviti na dnevni red parlamenta u Ukrajini da se riješi pitanje o kome se raspravljalo. Raspravljalo se kako da se riješi pitanje nekoliko pokrajina koje govore ruski. To je trebalo rješavati, ali nije došlo na dnevni red”.

Putin kaže jasno šta hoće?

  • Ne kaže dovoljno jasno. Moraju prestati pregovori o oružju. Nema cilja. Koji je cilj?

Stavovi Milanovića o tome da Krim više neće biti Ukrajina?

  • Ja ne bih htio komentirati predsjednika moje države. Idemo vidjeti o čemu se radi u slučaju Krima. Krim su naseljavali krimski Tatari, vladali Kanovi, Turska je osvojila Krim, carica Katarina u ratu sa Turskom osvojila za Rusiju i kada je došao Krim pod Ukrajinu? Jednim potpisom Hruščova, koji je bio Ukrajinac. On je rekao: Krim je ukrajinski. Da li je to bilo očitovanje referendumom? Čime je došla na vlast Ukrajina u Krimu? O svemu tome se može razgovarati.

Zašto Milanović kaže da je Kosovo oteto?

  • Ne znam od koga je oteto. Brutalnu agresiju je napravila Srbija nad Kosovom, proliveno je more krvi nad Kosovom. Atlanski pakt je morao intervenirati prvi put u povijesti, kazao je za N1.

Da li će Vučić priznati Kosovo?

  • Ja ću reći svoje mišljenje, to neće reći niko u Srbiji jer je nacionalizam uzeo toliko maha. Nema govora o tome da je netko uzeo Kosovo. To je bila pokrajina koja ja imala pravo na osamostaljenje. Ja moram reći, što se tiče Kosova, to je za Srbiju tehničko pitanje. Može Vučić govoriti da će ići vojskom, to nikome normalnom ne pada na pamet. To su gluposti”.
  • Ono što međunarodna zajednica mora učiniti, kada bi imala lidere, pritisak i na Hrvatsku i Srbiju da puste prije svega BiH na miru i da na Kosovu shvate realitete. Što može napraviti jedna savremena država koja se zove Kosovo i u njen suverenitet ne može niko dirati.

Za kraj emisije Mesić je govorio i o “iskoraku BiH na putu prema građanskoj državi-

  • Izbor Komšića u Predsjedništvu BiH je jedan iskorak prema građanskoj državi. Izbor Bećirovića je isto iskorak prema građanskoj državi. Ne može se uklopiti u EU neko ko ima sasvim drugu strukturu.

Da li je ugašen san o građanskoj BiH nakon poteza Schmidta?

  • Ja mislim da je to bilo iznuđeno. Htio je vjerovatno, ne svojom odlukom, iznuđeno da se održe izbori u BiH.
  • Veća je zainteresovanost da se zadrži status quo, da oni koji su se bogatili i prije na nefunkcionisanju vlasti, žele da se to nastavi. Treba jasno reći i Zagrebu i Beogradu, dignite ruke od posla kojeg ne možete ostvariti. Može samo komplicirati, može smetati razvoju BiH, smetati razvoju EU ali treba biti svjestan; samo ako BiH bude građanska, onda će imati veliki prolaz prema EU”.
Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79