Migrant iz Sirije će se kandidovati za njemački parlament

Prije pet godina, Tareq Alaows prešao je Mediteran u gumenom čamcu i pješačio sjevernim dijelom Balkana prema Njemačkoj, bježeći od građanskog rata u svojoj domovini Siriji i tražeći sigurno utočište.

Od tada je 31-godišnjak naučio da govori njemački tečno, našao je stalni posao i odlučio je da se kandiduje za mjesto u parlamentu u septembru, javlja Associated Press.

– Želim se kandidovati za nacionalni parlament kao prva izbjeglica iz Sirije. Želim dati glas izbjeglicama i migrantima u Njemačkoj i boriti se za raznoliko i pošteno društvo za sve – rekao je Alaows za Associated Press na skupu podrške tražiocima azila ispred zgrade Reichstaga u Berlinu, sjedištu parlamenta.

Alaows se pridružio Stranci zelenih prošle godine i biće njihov kandidat u parlamentarnoj izbornoj jedinici Oberhausen-Dinslaken u zapadnoj Njemačkoj.

U Siriji je učestvovao u mirnim protestima protiv vlade predsjednika Bashara al-Assada dok je studirao pravo na Univerzitetu u Alepu. Takođe se dobrovoljno prijavio za pomoć Crvenom polumjesecu tokom građanskog rata i pomogao je u registraciji interno raseljenih izbjeglica.

Kada je 2015. godine rat u Siriji postajao sve brutalniji, on je bio pozvan u vojnu službu nakon završetka studija zbog čega je odlučio pobjeći na “mjesto u kojem mogu živjeti sigurno i dostojanstveno”, rekao je.

Nakon dolaska u Dortmund u zapadnoj Njemačkoj 3. septembra 2015. godine, ubrzo je ponovo postao aktivista.

Nakon što je smješten u sportsku salu sa još 60 ljudi, “gdje niko nije mogao spavati noću”, pomogao je organizovati proteste protiv uslova smještaja.

Alaows sada radi kao pravni savjetnik za tražitelje azila u nevladinoj organizaciji u Berlinu i često putuje između glavnog grada i grada Oberhausena, u svojoj izbornoj jedinici.

– Zaista želim pomoći u poboljšanju životnih uslova izbjeglica u Njemačkoj – rekao je Alaows.

– Nije u redu da se oni zadržavaju na vanjskim granicama Evropske unije u nesigurnim uslovima, utapaju se u Mediteranu i moraju živjeti u ogromnim kampovima u Njemačkoj, sve dok se evropski ministri unutrašnjih poslova okupljaju kako bi pronašli načine kako ih spriječiti ili ih deportovati – kazao je on.

Do kraja 2020. godine u Njemačkoj je živjelo 818.460 Sirijaca. Većina njih još nije zatražila njemačko državljanstvo. Alaows je jedan od prvih koji je ispunio uslove za podnošenje zahtjeva za državljanstvo, za koje je uvjeren da će biti odobreno prije dana izbora 26. septembra.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79