Migranti opet navalili u Evropu: 190 % više nego lani u istom periodu

Zapadnobalkanska ruta i dalje je najaktivniji smjer iz kojeg migranti s Bliskog istoka i Azije ulaze u EU, navedeno je iz Agencije za evropsku graničnu i obalnu stražu (Frontex).

Naime, kako pokazuju podaci koje smo dobili, od januara do kraja avgusta preko zapadnobalkanske rute u EU je registrovan 86.581 migrant, ili 190 odsto više nego lani u istom periodu. Ujedno, u apsolutnim brojevima najviše migranata je krenulo prema Evropi upravo preko zapadnog Balkana.

Nakon zapadnog Balkana, najviše migranata gledano po brojevima je došlo preko centralnog Mediterana, odnosno njih 52.900, što je povećanje od 34 odsto u odnosu na period januar avgust 2021. godine.

Sljedeća ruta po veličini je istočnomediteranska, preko koje su put Evrope prošla 25.592 migranta, što je, kako je istaknuto, povećanje od 123 odsto u odnosu na lani.

Značajno manji broj migranata je u EU ušao preko zapadnomediteranske rute, odnosno njih 7.977, što je za četvrtinu manje u odnosu na isti period prethodne godine.

Prema ovim podacima, na zapadnobalkanskoj ruti je najviše registrovano migranata iz Sirije, Avganistana i Turske, a zanimljivo je i da se među migrantima sve više mogu naći i državljani Albanije.

Deutsche Welle piše da su zbog priliva migranata sa zapadnog Balkana njemački gradovi na granici izdržljivosti i pozivaju nadležne na uzbunu. Navode primjer Ahena, u kojem uprava grada grozničavo radi na tome da prazne poslovne objekte preuredi u smještajne jedinice.

Sibile Kojpen, gradonačelnica tog njemačkog grada na krajnjem zapadu Njemačke, kaže da podržava zahtjev Njemačke skupštine gradova i okruga da se održi samit o izbjeglicama.

“Savezna država mora bolje upravljati raspoređivanjem izbjeglica u zemlji, ali mora i finansijski pomoći. Grad je već potrošio 15 miliona evra. To nam svakako moraju nadoknaditi”, kaže ona.

Deutsche Welle piše da je Kojpenova početkom avgusta povukla kočnicu za slučaj opasnosti i objavila da grad neće više primati ni ratne izbjeglice ni tražioce azila jer, kako tvrdi, Ahen nema više smještajnih kapaciteta, a pune su i sportske hale.

Pritom je, kako je istaknuto, najveći broj od 4.000 prijavljenih Ukrajinaca smješten u privatna domaćinstva.

Što se tiče migranata, oni naglašavaju da su to uglavnom Afrikanci, nekoliko Sirijaca i Ukrajinaca koji žive u kontejnerskom naselju koje su 2016. podigli na jugu Ahena, na bivšem sportskom terenu.

Prema podacima koje smo dobili iz Frontexa, u Evropu najviše migranata pristiže iz Sirije, a nakon nje iz Avganistana i Pakistana. Potom slijede Turska, Alžir i Egipat, zatim Iran, Irak i Indija, a onda Nigerija te Demokratska Republika Kongo.

U Frontexu napominju da u ovu statistiku nisu uključeni migranti iz Ukrajine, kojih je, kako su nam istakli, u EU od početka rata ušlo 8,8 miliona, ali se, kako je naglašeno, veliki dio njih već vratio kuć piši Nezavisne.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79