Migranti probili rutu preko Rumunije: Vidno oslabljen izbjeglički pritisak na BiH

Migrantski pritisak na BiH je vidno oslabio, a razlog tome su nove rute kojima su se okrenule ilegalne izbjeglice, kao i pravila koja važe u Turskoj za vrijeme turističke sezone.

Najnoviji podaci domaćih službi pokazuju da je trenutno stanje u oblasti migracija znatno povoljnije nego prethodnih godina, kada je bio evidentan ogroman pritisak na granici i pograničnom pojasu. Službi za poslove sa strancima u prvom kvartalu godine prijavljena su 2.644 migranta, što je za 41 odsto manje nego u istom periodu 2020, kada je prijavljeno njih 4.444.

Avganistanci i Pakistanci su dominantni među nezakonitim migrantima i zajedno čine 68 odsto svih prijavljenih migranata u prvom tromjesečju.

Zamjenik ministra bezbjednosti BiH Nedeljko Jović podsjeća da su u 2018. godini registrovana 23.902 ilegalna migranta, 29.302 u 2019, a 16.190 u 2020. godini. Potvrdio je da se i dalje očekuje blaži pritisak jer su, prema nekim informacijama, otvorene i nove rute prema zapadnoj Evropi preko istočnih zemalja kao što je Rumunija.

“Bitan podatak jeste i da je Turska, dok traje turistička sezona, zabranila kretanje migranata prema grčkim ostrvima, što u najvećoj mjeri utiče na smanjenje migrantskog pritiska. Kada je riječ o novim rutama, ima nova koja funkcioniše i ima jedan dio migranata koji pokušavaju da u EU uđu na granici između Srbije i Mađarske, ali s obzirom na to da vojska čuva granicu i da je pokrivena video-nadzorom, ne uspijevaju da uspostave rutu”, istakao je Jović za Glas Srpske.

I Srbija je, kako kaže, počela sa fizičkim zaprečavanjem na granici sa Makedonijom, što bi u početku moglo pozitivno uticati na smanjenje pritiska, a kasnije i na promjene ruta kojima se kreću preka EU. Migrante je, dodao je, od ulaska u BiH odvratilo i jačanje bedema na samoj granici jer je ojačana i Granična policija u svrhu bolje kontrole granice, a tu je i realizacija sporazuma o readmisiji. Smatra se i da će lijepi dani, kao i do sada, ojačati priliv u odnosu na prethodne mjesece, ali da će, ipak, obim biti manji nego ranije.

Da migranti i dalje prave velike probleme u Unsko-sanskom kantonu (USK), gdje ih ima i najviše od samog početka krize, svjedoče fotografije koje su objavljene na društvenim mrežama. U haos koji su napravili u kući u kojoj su bili uvjerio se i predsjedavajući Skupštine opštine Bosanski Petrovac Nemanja Davidović.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79