Milanović ignoriše upozorenje Ustavnog suda: Parlamentarni izbori u Hrvatskoj pod prijetnjom

Predsjednik Hrvatske, Zoran Milanović, izjavio je danas da se neće obazirati na upozorenje Ustavnog suda da ne smije učestvovati u izbornom procesu i da će, ukoliko se taj sud “usudi da poništi izbore”, to biti “državni udar”.

On je ponovio da se upozorenje Ustavnog suda Hrvatske ne odnosi na njega jer nije riječ o odluci.

Milanović je naveo da Ustavni sud može da “unese veliki nered u Hrvatskoj” i da dovede do, kako je naveo, onoga što hrvatski premijer Andrej Plenković već godinama radi, a to je “sluđivanje”, prenijeli su hrvatski mediji.

Plenković, koji je i lider HDZ-a, nije želio da komentariše Milanovićevu izjavu, poručivši da svi akteri u predizbornoj kampanji treba da poštuju odluke i Državne izborne komisije i Ustavnog suda.

Milanović je zakazao parlamentarne izbore u Hrvatskoj za 17. april, nakon što je Hrvatski sabor raspušten 14. marta.

On je najavio da se kandiduje kao nezavisni i nestranački kandidat na listi Socijaldemokratske partije Hrvatske (SDP).

Ustavni sud Hrvatske upozorio je 18. marta da Milanović ne smije da bude nezavisni kandidat za poslanika, niti kandidat za predsjednika Vlade bilo koje političke opcije, kao ni da na bilo koji način učestvuje u izbornoj kampanji.

Iz ovog suda su naveli da Milanović, ukoliko želi da se kandiduje, mora da podnese ostavku na funkciju predsjednika države, nakon čega tu dužnost preuzima predsjednik parlamenta, te da izbori za predsjednika moraju biti održani u roku od 60 dana.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79