Milanović: Opasno je što europska birokracija od BiH želi stvoriti građansku državu

Predsjednik Zoran Milanović jasno je stavio do znanja da je zabrinut zbog pregovora s Bosnom i Hercegovinom. Ističući da je opasno ulaziti u pregovore s namjerom stvaranja  građanske države u BiH, Milanović tvrdi da bi to moglo ozbiljno ugroziti interese Hrvatske.

“BiH mora ući u EU s Hrvatima kao konstitutivnim i ravnopravnim narodom”, izjavio je Milanović, dodajući da je neprihvatljivo pregovarati o “građanskoj državi” koja bi, prema njegovom mišljenju, marginalizirala prava konstitutivnih naroda.

Premijer Andrej Plenković, suprotno Milanovićevim stavovima, pozdravio je najavljeno otvaranje pregovora s BiH kao jedno od najvažnijih postignuća Hrvatske u ovom mandatu.

Milanović, pak, smatra da je to “vrhunac dodvoravanja briselskim birokratima”.

Ovo otvoreno neslaganje između najviših dužnosnika Hrvatske dodatno komplicira ionako delikatne diplomatske odnose unutar Europske unije.

Dok Milanović optužuje Europsku birokraciju za “nametanje građanske države”, Plenković tvrdi da je to ključno vanjskopolitičko postignuće Hrvatske.

Očito je da će ovaj sukob staviti Hrvatsku na kušnju kako će se nositi s pitanjima prava konstitutivnih naroda u BiH tokom pregovora. Hoće li EU uspjeti osigurati stabilan put BiH prema članstvu ostaje pitanje koje će oblikovati buduće odnose unutar regije.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79