Miletić: HDZ-ov Izborni zakon je povreda vitalnog nacionalnog interesa Hrvata

Nakon 10. hitne sjednice Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH (PSBiH), održane 27.4.2022. godine, na kojoj se našao i Zahtjev delegata Kluba hrvatskog naroda za razmatranje Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine po hitnom postupku, prijedlog je kritikovao i član tog kluba Zlatko Miletić.

Miletić je, kritikujući rješenja koje je HDZ BiH predložio, izjavio da bi on, da ima pravo, potegao pitanje ugrožavanja vitalnog nacionalnog interesa Hrvata s obzirom na to da je, kako je ustvrdio, ovaj prijedlog Izbornog zakona “potpuno diskriminirajući prema jednom dijelu Hrvata koji žive u Federaciji, a na isti takav način i prema Hrvatima kojih je jako malo ostalo kada je u pitanju područje Republike Srpske”.

Obrazlažući svoj stav, Miletić se prvo osvrnuo na ponuđena rješenja, kada je u pitanju izbor člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda te tom prilikom iznio i uporedio i broj Hrvata koji žive u pojedinim kantonima u Bosni i Hercegovini.

“Kad je u pitanju izbor člana Predsjedništva iz reda Hrvatskog naroda, znači očit je primjer diskriminacije Hrvata pogotovu u kantonima gdje oni ne predstavljaju, uvjetno rečeno, većinu od 5% u tom kantonu. Da ta situacija bude apsurdnija, u tom, možemo ga nazvati drugom krugu glasanja, neko ko bi trebao biti izabran za Hrvatskog člana Predsjedništva, favorizirano je ovih 5 kantona , i ostaje ovako nejasno, a danas nam niko nije imao priliku to da objasni , kak je moguće da recimo u toj raspodjeli nema Zeničko-dobojskog kantona u kom živi 46 hiljada, a ima Posavskog gdje ima 33 hiljade”.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79