Milionere niko ne smije da pita za porijeklo imovine

Zakon o ispitivanju porijekla imovine već godinama je glavna tema oko koje se lome koplja u Republici Srpskoj, ali se i dalje ne nazire ni približno vrijeme kada bi on mogao ugledati svjetlost dana.

Iako, i vladajući i opozicija tvrde da su spremni dati svoju imovinu na uvid, te da će u svakom momentu podržati donošenje takvog jednog zakona, nejasno je zašto on onda još uvijek nije donesen i ko tačno koči njegovo donošenje.

Ministar pravde RS, Anton Kasipović, potvrdio je da postoji potreba za donošenjem takvog zakona i da njegov resor očekuje podršku narodnih poslanika po tom pitanju. On je otkrio da će to pitanje svakako biti razmatrano uskoro u sklopu pripreme programa rada Vlade RS za iduću godinu.

Lider Socijalističke partije i ministar energetike i rudarstva u Vladi RS, Petar Đokić, takođe je saglasan da je ovaj zakon potrebno što prije usvojiti kako bi se svi suočili s tim pitanjem i da bi bio omogućen proces analize imovine. On ističe da je spreman dati svoju imovinu na uvid, te da će njegova stranka podržati zakon ukoliko se nađe pred poslanicima u NS RS.

S druge strane Nedeljko Glamočak, poslanik SDS u NS RS, ističe da ne vjeruje u dobre namjere vladajuće koalicije da ovaj zakon uskoro ugleda svjetlost dana. On podsjeća da je na prijedlog SDS u januaru 2013. godine u NS RS bio usvojen nacrt zakona o ispitivanju porijekla imovine, ali je u međuvremenu propao. Glamočak ističe da je tada o tom nacrtu vođena oštra rasprava, ali je ipak bio usvojen gotovo jednoglasno.

– Međutim, kada se taj nacrt zakona pretvorio u prijedlog zakona i kada se ponovo našao pred poslanicima u NS RS, stranke koje su činile vladajuću većinu, a koje su na vlasti i danas, odbile su taj prijedlog. Usvajanje tog zakona je tako propalo, a obrazloženje je bilo da bi bio nesprovodljiv jer je manjkav. To je bio samo izgovor s obzirom na to da su nacrt zakona i prijedlog zakona bili identični – kategoričan je Glamočak.

Dodaje da stoga ne vjeruje da će se išta promijeniti. Dodaje da su izbori iza nas, vlast je formirana, a mandatar već iznio svoj ekspoze pred poslanicima NS RS. U njemu nijednom rječju nije pomenuo mogućnost donošenja zakon o ispitivanju porekla imovine.

– Isto tako, usvojen je program ekonomskih reformi za naredne dvije godine, i ni tu nije pomenut taj zakon. Sve to mi ukazuje da on neće biti ni predložen od strane vladajuće koalicije – kaže Glamočak.

Međutim, Igor Žunić, poslanik SNSD u NS RS, kaže da on nema apsolutno nikakav problem sa donošenjem pomenutog zakona. Ukoliko ga Ministarstvo pravde predloži, Žunić kaže da će ga rado podržati. On ističe da je spreman i bez tog zakona da da na uvid svu svoju imovinu, ali i imovinu svoje porodice, pa čak i prijatelja.

Žunić kaže da je, ipak, potrebno biti oprezan kod donošenja jednog takvog zakona, kako se ne bi desilo da se njim prekrše neki drugi zakoni. On smatra da bi zakonom trebalo biti regulisano da se provjerava sva imovina stečena od Dejtona do danas.

– Bilo bi vrlo značajno provjeriti cijeli taj period, jer su se prvi milioni zarađivali puno ranije, a ne sad u ovom periodu – ističe Žunić.

Govoreći o nacrtu zakona koji je bio usvojen 2013. godine u NS RS, Žunić ističe da je to više bio predizborni spin SDS. On ističe da je nacrt zakona bio pun manjkavosti.

– Siguran sam da bi i sama opozicija, kada bi im se sada dao taj nacrt  zakona, mnogo toga u njemu izmjenila jer su svjesni da je to bio čisto predizborni zakon, koji im nije ni donio neke poene kod građana – kaže Žunić.

Navodi da svi zajedno u RS, i vladajući i opozicija, trebaju sesti za isti sto i napraviti nešto od čega će biti konkretne koristi.

– Nisam zato da se maše nečijom imovinom i raspravlja da li je to zaradio na legalan ili nelegalan način, već treba donijeti zakon kojim će se u svakom momentu moći znati kako je neko stekao imovinu. Trebali bi svi da se uključimo u to i da napravimo nešto što će imati smisla. Evo, u Srbiji se čekalo s donošenjem tog zakona 17 godina – ističe Žunić.

Sociolog i profesor na Fakultetu političkih nauka u Banjaluci, Nemanja Đukić ističe da u RS ima 300 multimilionera, za koje se ne zna ni čega su sve vlasnici, jer niko ne smije ništa da ih pita.

– Imali smo ranije prijedlog SDS da se usvoji taj zakon. Međutim, problem je što niko ne sme realno da se uhvati u koštac sa problemom nelegalno stečene imovine. Treba prvo krenuti od 300 najbogatijih, među kojima ima i onih čija je imovina teška 800 miliona KM. E, sad vi napadnite tog čoveka i zapretite mu da ćete mu zakonom uzeti tu imovinu. Pa, znate i sami kakav bi to bio scenario – kaže Đukić.

On ističe da bi tako nešto mogli da urade neki veći međunarodni pokreti, ali realno, u praksi, kod nas neće biti urađeno ništa po tom pitanju.

PDP: Tajkuni da polože račune

I iz PDP smatraju da je neophodno što prije donijeti zakon o ispitivanju porijekla imovine kako bi se napokon znalo ko je i na koji način stekao svoju imovinu.

– Na taj način bi tajkuni polagali račune pred istražiocima i sudovima, a to je garancija pravne države i pravedne vlasti. To podrazumijeva ispitivanje, oduzimanje i oporezivanje nelegalno stečene imovine u okviru nove zakonske regulative – naveli su iz PDP.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments