Milionske tužbe zbog Vranduka

Zbog višemjesečnog haosa izazvanog rekonstrukcijom tunela Vranduk na najfrekventnijem putu u Federaciji BiH, M-17, nastali su brojni problemi.

Osim kilometarskih kolona, nervoznih vozača, gubljenja vremena i potpunog saobraćajnog kolapsa, veliku štetu trpe privrednici, piše Avaz.

Milion maraka

Procjene su da se zbog zastoja mjesečno gubi milion maraka, zbog čega su oštro reagirali iz Udruženja poslodavaca Zeničko-dobojskog kantona (ZDK), najavljujući tužbe.

Prema riječima Vladimira Franjića, člana Udruženja poslodavaca ZDK i Federalnog udruženja poslodavaca, od Vlade FBiH zatraženo je utvrđivanje odgovornosti nadležnih iz “Cesta FBiH” zbog teškog stanja uzrokovanog rekonstrukcijom tunela.

– Uputili smo dopis premijeru Federacije, s obzirom na to da smo prošle sedmice na sjednici Udruženja poslodavaca ZDK donijeli zaključak da je rekonstrukcija tunela Vranduk nanijela ogromnu štetu bh. privredi – govori on.

Poslodavci smatraju da za nastalu štetu neko mora odgovarati, a s obzirom na to da je Vlada FBiH imenovala Nadzorni odbor (NO) “Cesta FBiH”, upravo Vlada ima i zadatak da preispita odgovornost nadležnih u “Cestama”, jer za to, putem NO, ima potrebni mehanizam.

Adekvatni koraci

– Strahujemo od nastanka ekscesa, jer su privrednici i građani na rubu strpljenja. Ako se ne poduzmu adekvatni koraci, razmotrit ćemo podizanje tužbi protiv “Cesta FBiH“ – zaključuje Franjić.

Neko treba podnijeti ostavku

Franjić smatra da su odgovorni krenuli u izvođenje radova nespremni.

– Ne bismo htjeli prozivati pojedince, jer smatramo da bi i zbog moralnog cilja trebao neko podnijeti ostavku. Obećani pomak i poboljšanje situacije, nažalost, nisu ispunjeni – poručuje Franjić.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments