Milo Đukanović nakon 30 godina na pragu da izgubi vlast u Crnoj Gori

Milo Đukanović najizglednije više neće biti vlast u Crnoj Gori. U zemlji kojom beskompromisno vlada posljednjih 30 godina.

U najneizvjesnijih i najvažnijim parlamentarnim izborima u Crnoj Gori, od kojih zavisi mnogo toga pa i odnosi u regiji prosrpske stranke ostvarile su iznenađujuće dobar rezultat. U iščekivanju zvaničnih rezultata državne komisije izvjesno je da će Đukanovićev DPS sa svojim tradicionalnim partnerima imati maksimalno 40 mandata.

S druge strane prosrpske stranke i koalicije Demokratski front i Demokrate su zajedno osvojile 37 mandata. Tas na vagi bit će izgledno je crnogorski Albanac Dritan Abazović sa svojom strankom URA (Ujedinjena Reformska Akcija). Abazović je svoj politički angažman u kampanji zasnivao na priči o rušenju korumpirane i kriminalne vlasti, a zalaže se za formiranje ekspertske vlade. Gotovo je izvjesno da bi u koaliciji sa prosrpskim strankama mogao i formirati takvu vrstu vlade.

Šta je paradoks? Đukanović je u najmanju ruku kontroverzan vladar. Ipak, Crna Gora je postala članica NATO saveza, a u regiji prednjače na putu ka Evropskoj uniji. U poređenju sa prosrpskim strankama koje su pod ogromnim utjecajem Srbije, ali i Rusije Đukanović je ostao kao najbezbolnija i najsigurnija opcija u Crnoj Gori koji je zemlju poveo ka prozapadnim integracijama.

Ogroman politički pritisak posljednjih osam mjeseci uobličen u borbi za navodnu zaštitu pravoslavlja i srpskog stanovništva doveli su do toga da dvije prosrpske stranke dođu u poziciju da prave vlast.

To konkretno za regiju znači nove političke izazove i vjetar u leđa protivnicima NATO-a, znači vjetar u leđa srbijanskom i ruskom utjecaju u Crnoj Gori, a vjerovatno i u BiH. A da je to tako pokazalo je sinoćnje slavlje u Srbiji i gradovima bh. entiteta Republika Srpska gdje se na ulicama slabio “pad Đukanovića”.

Paradoks je također da je čelništvo DF-a u Crnoj Gori osuđeno i za pokušaj državnog udara prije nekoliko godina, i to pod patronatstvom Rusije. Ipak u međuvremenu su za čelnika stranke izabrali nestranačkog kadra Zdravka Krivokapića.

Bez obzira što će DPS i dalje ostati pojedinačno najjača stranka u Crnoj Gori, pad koji su doživjeli na ovim izborima ostavit će ih izvan vlasti. Za Crnu Goru, ali i regiji slijedi krajnje izazovan period, period u kojem nakon 30 godina na vlasti neće biti Mile Đukanovića prenosi Klix.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79