Milorad Dodik: “RS je država srpskog naroda i naroda koji tamo žele da žive”

Milorad Dodik: “RS je država srpskog naroda i naroda koji tamo žele da žive”


Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik održao je govor povodom Dana državnosti Srbije u Orašcu kod Aranđelovca.

Dodik je počeo govor čestitanjem ovog praznika svim građanima Srbije i RS-a, ali i svim Srbima bez obzira na mjesto življenja.

– Srećemo se ovdje i obilježavamo naš zajednički praznik. Praznik koji je posvećen Prvom srpskom ustanku, danu kada su Srbi nakon višestoljetne okupacije i tiranije, svjesni da bez slobode nema države, digli ovdje ustanak. Srbija je tu da nas utješi, ohrabri, da nam da podstrek. Ovo je važan historijski događaj kada je Karađorđe krenuo u oslobađanje našeg naroda – poručio je Dodik.

Podsjetio je Dodik da je na ovaj dan donesen i prvi Ustav Srbije, koji je, prema njegovim riječima, bio moderan ustav.

– Na jedan poseban način možemo reći da su naši preci udarili temelje savremenoj civilijaciji i savremenoj Evropi – naveo je.

Još jednom je Dodik nazvao RS državom.

– Danas Srbi imaju dvije države, RS i Srbiju. Srbiju je garant mira i bezbjednosti i njoj se radujemo. Bez srpske države nema ni sprske slobode – rekao je.

Dodao je da srezovi iz BiH koji su pripali Srbiji za vrijeme prve Jugoslavije su identični karti RS-a i da se 100 godina nakon toga bore za RS.

– RS je država srpskog naroda i naroda koji tamo žele da žive. Ali historija se vječito ponavlja. I danas nam dolaze sa strane i drže nam lekcije kako treba da živimo, kako treba da se ponašamo, šta trebamo da uradimo – kazao je.

Zaključio je razgovor pričom o Britancu s kojim je razgovarao.

– Rekao je da 95 posto instrukcija koje su dobivali prije 150 godina dobivaju i danas. To je dokaz da ne mijenjaju poltiku, ali ni mi ne mijenjamo svoju borbu za slobodu. Za njih nema argumenta s naše strane. Mi nismo narod koji se kupuje donacijama. Zato, živjela Srbija, živjela RS, živjeli svi slobodni ljudi i Srbi gdje god bili.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija