Salkić poručio Dodiku: Bh. entitet RS nije, niti će biti država

Potpredsjednik bh. entiteta RS Ramiz Salkić danas je reagirao na izjavu člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika da Srbi imaju dvije države Srbiju i RS te da su Srbi uvijek donosili slobodu drugim narodima, da je iskustvo Bošnjaka da Srbi nisu slobodarski narod i da su pripadnici srpskog naroda nad njima u zadnjih 150 godina činili teške zločine, te da bh. entitet RS niti je država niti je druga srpska država.

– Koliko god puta da se izreknu neistine treba ih isto toliko puta i demantovati kako oni koji ih govore ne bi počeli vjerovati da govore istinu. Bh. entitet RS niti je država, niti je druga srpska država. To je entitet u državi Bosni i Hercegovini koji postoji na temelju Dejtonskog mirovnog sporazuma. Svaka druga tvrdnja ne odgovara istini i na tragu je rušenja Dejtonskog mirovnog sporazuma kao temelja na osnovu kojeg postoji entitet – poručio je Salkić.

Milorad Dodik: “RS je država srpskog naroda i naroda koji tamo žele da žive”

Dodao je da njegovo iskustvo nije da su Srbi slobodarski narod i da su donosili slobodu drugim narodima.

– Naše je iskustvo da su pripadnici srpskog naroda nad našim narodom u zadnjih 150 godina činili teške zločine. Najnovije iskustvo je da su pripadnici srpskog naroda, organizirani kroz Vojsku RS i policiju kao i njihove vojne i političke vođe, presuđeni za genocid, udruženi zločinački poduhvat i druge teške ratne zločine – istakao je on.

Srbija je trenutno jedina država koja je pred Međunarodnim sudom pravde presuđena da nije spriječila genocid i kaznila počinioce.

Ne postoji spremnost
Danas među bosanskim Srbima i u Srbiji, nažalost, ne postoji spremnost na katarzu i suočavanje sa prošlošću, već se, nažalost, provodi glorifikacija ratnih zločinaca.

Ovakvo ponašanje ne doprinosi miru, razvoju povjerenja i stvaranju sigurnog okruženja u Bosni i Hercegovini i regionu., zaključio je Salkić.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79