Milorad u sukobu interesa: Restoran Gorice Dodik sklapa direktan ugovor sa Vladom RS

Transparency International u Bosni i Hercegovini (TI BiH) podnio je prijavu Komisiji za odlučivanje o sukobu interesa protiv člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika jer firme u vlasništvu njegove porodice posluju sa državom i primaju značajne podsticaje iz budžeta.

Prema odredbama Zakona o sukobu interesa u institucijama vlasti BiH izabrani zvaničnici i njihovi bliski srodnici ne bi smjeli biti dio uprave ili menadžmenta bilo kojeg privatnog preduzeća koje sklapa ugovore, ili na drugi način posluje, sa institucijama koje se finansiraju iz budžeta na bilo kojem nivou vlasti.

S obzirom na to, kako su naveli iz TI BiH, sin i kćerka Milorada Dodika posjeduju privatna preduzeća koja posluju sa javnim institucijama, a po odredbi ovog zakona smatraju se bliskim srodnicima, član Predsjedništva BiH nalazi se u situaciji sukoba interesa.

“Naime, član 8.a Zakona propisuje da angažman bliskih srodnika izabranih zvaničnika u preduzećima koja posluju sa državom, dovodi do situacije u kojoj se ti zvaničnici nalaze u sukobu interesa. Prema podacima iz nedavnog istraživanja portala Capital.ba firme u vlasništvu porodice Dodik dobile su u 2021. godini oko 370.000 KM iz Agrarnog budžeta i Kompenzacionog fonda RS. Konkretno, prema podacima Agencije za agrarna plaćanja RS, pravna lica ‘Fruit Eco’ iz Gradiške, te ‘Agro voće’ i ‘Global Liberty’ iz Laktaša, u toku 2021. godine dobijala su pomoć za saniranje štete od mraza, podršku za prodano i proizvedeno voće, regresirano dizel gorivo, protivgradne mreže i sl.”, naveli su iz TI BiH.

Također, dodaju da je pravno lice “Ugostiteljstvo Apape” s.p u vlasništvu Dodikove kćerke dobijalo u proteklom periodu poslove od Ugostiteljskog servisa Vlade Republike Srpske u iznosima koji prelaze zakonski dozvoljeni prag od 5.000 KM godišnje.

“Zbog svega pozivamo Komisiju za odlučivanje o sukobu interesa Bosne i Hercegovine čiji rad je zbog političkih opstrukcija u proteklom mandatu često bio blokiran, da provede postupak i ispita postojanje sukoba interesa jednog od najviših zvaničnika BiH. Također, ponovo pozivamo delegate u Domu naroda Parlamentarne skupštine BIH da prekinu opstrukciju usvajanja novog Zakona o sukobu interesa u institucijama vlasti BiH koji bi trebao osigurati nezavisnost komisije koja će ubuduće odlučivati o sukobu interesa”, poručili su.

O ovome, radu Parlamenta BiH, službenim vozilima i drugim aktuelnim temama razgovarali su novinari N1 sa Ivanom Korajlić, izvršnom direktoricom TI BiH.

Izvršna direktorica Transparency International u BiH Ivana Korajlić kaže kako je ovo samo jedan od primjera kada neko ko obavlja javnu funkciju koristi uticaj na kompletan sistem, kako bi se obezbijedila korist članovima porodice i svima koji su s njim povezani, tako što se crpe sredstva iz budžeta za firme koje su u direktnom vlasništvu ili pod kontrolom članova porodice nosilaca javnih funkcija.

– Ovaj put se radi o direktnom kršenju zakona o sukobu interesa u institucijama BiH, koji jasno propisuje da nosioci javnih funkcija ne samo da ne smiju biti u upravi, odgovorna lica preduzeća koja na bilo koji način posluju sa institucijama na bilo kojem nivou, već se to odnosi i na njihove bliske srodnike – kaže Ivana Korajlić.

Ona upozorava na problem da Komisija za odlučivanje o sukobu interesa ne funkcionira već godinama, jer se koriste različite vrste manipulacija da bi se izbjeglo njeno odlučivanje u pojedinim predmetima. Potrebu unaprjeđenja zakona o sukobu interesa vlasti ignoriraju

Intervju pogledajte na ovom linku.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79