Mimohod na Stradunu: Dubrovčani odali počast žrtvama genocida u Srebrenici

 

Povodom 28. godišnjice srebreničkog genocida, u Dubrovniku je na Stradunu održan tradicionalni mimohod sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici.

Organizatori Mimohoda su Vijeće bošnjačke nacionalne manjine dubrovačko-neretvanske županije i Vijeće bošnjačke nacionalne manjine Grada Dubrovnika, prenosi Dubrovački dnevnik.

“Mi ovim načinom mimohoda želimo skrenuti pozornost domaćoj, ali najviše međunarodnoj zajednici koja je tad, u tom trenutku 1995. godine, mogla spriječiti genocid. S obzirom da je Srebrenica bila zaštićena zona, prepuštena na upravljanje međunarodnoj zajednici i ona nažalost ništa nije učinila po tom pitanju”, kazao Orhan Zubčević, predsjednik Vijeća bošnjačke nacionalne manjine Dubrovačko neretvanske županije.

Dodao je kako je porazno da se zločin genocida i dalje negira, te da se to ne smije zaboraviti i da je Mimohod jedan od načina borbe.

“Želimo poslati svjetskoj javnosti, moćnicima, posebno Bošnjacima, da se ovaj genocid ne smije zaboraviti, da se ovaj genocid ne bi smio nigdje dogoditi. Nažalost, prije više od godinu dana imamo strašnu, brutalnu agresiju Rusije nad Ukrajinom gdje imamo elemente genocida. I svjetska javnost i moćnici nisu izvukli nikakve pouke iz tog genocida u Srebrenici i Istočnoj Bosni”, kazao je Esad Čustović, predsjednik Vijeća bošnjačke nacionalne manjine Grada Dubrovnika i dodao da ako međunarodna zajednica ne bude reagiralo da bi moglo doći do većih problema u Bosni i Hercegovini, sličnih onima devedesetih godina.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79