Ministar Delić: Zahtjeva otkaz za radnicu koja je udarala dijete

Ministar Delić: Zahtjeva otkaz za radnicu koja je udarala dijete


Ministar rada i socijalne politike Federacije Bosne i Hercegovine, Adnan Delić iz stranke Nezavisni za BiH (NiP), osudio je zlostavljanje djeteta štićenika u Zavodu “Pazarić” te je zahtijevao da uposlenica koja je sudjelovala u tom gnusnom činu bude odmah otpuštena.

Osuđujući ovaj događaj, Ministar Delić je istakao da se očekuje da Zavod “Pazarić” podnese krivičnu prijavu ne samo protiv radnice koja je fizički zlostavljala dijete, već i protiv radnika koji su pasivno posmatrali incident i čak snimali situaciju, a nisu poduzeli ništa kako bi zaustavili nasilje.

“Nijedan oblik zlostavljanja djece neće biti tolerisan. Ovo je gnusan čin i ne možemo prihvatiti da se takvo ponašanje događa u institucijama koje su zadužene za brigu o djeci”, izjavio je Ministar Delić.

Ministarstvo rada i socijalne politike Federacije BiH je naglasilo da je njihova odgovornost nadgledati zakonitost rada i da će poduzeti sve potrebne mjere kako bi svi akteri ovog tragičnog događaja bili odgovarajuće sankcionirani. Ministar Delić je izrazio odlučnost da Ministarstvo sutra podnese zvanični dopis Tužilaštvu, Ministarstvu unutarnjih poslova i drugim nadležnim institucijama kako bi se temeljito istražio ovaj slučaj.

Delić je također pozvao medije koji su izvijestili o ovom slučaju da surađuju s istražnim organima, pruže sve potrebne informacije i omoguće pravdu da prevlada. On je izrazio zabrinutost zbog toga što se incident dogodio, ali i da ljudi nisu imali hrabrosti iznijeti ga u javnost putem anonimnih prijava.

“Ovo je žalosno, ali važno je da istina izađe na vidjelo. Želimo da se svaki detalj ovog slučaja istraži kako bismo osigurali da takvi užasni incidenti ne ostaju neprocesuirani”, naglasio je Delić.

Ministar je pozvao na oprez i napomenuo da su takvi slučajevi zlostavljanja prisutni i u drugim institucijama, te je istakao da će njegovo ministarstvo i dalje raditi na osiguranju prava djece i zaštiti njihovog dostojanstva.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija