Regija BiH Ministar Hasanović: U KS 18.000 djece nevakcinisano, danas potvrđena još tri slučaja...

Ministar Hasanović: U KS 18.000 djece nevakcinisano, danas potvrđena još tri slučaja morbila

Na svim vakcinalnim punktovima u Kantonu Sarajevo, među kojima su i dva koja su dodatno otvorena pri domovima zdravlja Centar i Saraj Polje, od prošlog četvrtka – 25. januara, do sada ukupno je protiv morbila (krzamak) vakcinisano 1.335 djece.

Ministar zdravstva KS Enis Hasanović kaže da je to odličan rezultat, ali da nikako nije dobar podatak koji je upravo dobio, a to je da na području KS u ovom trenutku ima 18.000 nevakcinisane djece.

– Podaci nevakcinisane djece su katastrofalni i ako želimo da nam mališani ne obolijevaju, moramo ih podhitno vakcinisati – istakao je Hasanović.

Prema riječima ministra, danas su u KS potvrđena još tri slučaja obolijevanja od morbila, pa je ukupna brojka – 25 oboljelih.

– Kada je riječ o kontagioznom oboljenju, uvijek se smatra da ima tri, četiri ili čak pet puta više oboljelih, jer svi nisu registrovani (imaju blaže simptome bolesti, nisu se javili ljekaru ili su u fazi inkubacije). Situacija je za sada pod kontrolom, ali ono što svi trebamo raditi jeste insistirati da se djeca čim prije vakcinišu kako bismo izbjegli ektremno masovno obolijevanje – naglašava Hasanović.

Kaže kako je i sa ministricom obrazovanja Naidom Hota-Muminović razgovarao o potvrdama o vakcinisanju koju su djeca, koja se upisuju u školu, trebala donijeti do kraja februara.

– Dogovorili smo se da im se donošenje potvrda prolongira za kasnije, da ne moraju sada roditelji voditi djecu za te administrativne stvari. Također je dogovoreno da je dijete koje se vakciniše taj dan oslobođeno od dolaska u školu – naveo je Hasanović.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79
LM