Ministar Katica opredijeljen za poboljšanje položaja žena u MUP-u Kantona Sarajevo

Danas je u službenim prostorijama Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo održan sastanak na kojem je prisustvovao ministar Admir Katica i predsjednica Udruženja „Mreža policijskih službenica“ Kristina Jozić.

Na sastanku je razgovarano o aktivnostima Udruženja „Mreža policijskih službenica“ koje su usmjerene na podizanje svijesti o ravnopravnosti spolova i poboljšanju položaja žena u policijskim strukturama. Istaknuto je da MUP Kantona Sarajevo u svom sastavu ima oko 10 % policijskih službenica.

Po zastupljenosti službenica u svom sastavu MUP KS je treći po redu, nakon SIPA-e i FUP-a.

Predsjednica Udruženja MPS, Kristina Jozić, naglasila je da su policijske službenice još uvijek podzastupljene u policijskim organima na svim nivoima u BiH, gdje se taj broj kreće od 5-15 %, što je znatno ispod zakonom predviđenih 40 % da bi se moglo govoriti o ravnopravnosti spolova.

Ministar Katica iskazao je spremnost da inicira uvođenje posebne edukacije na temu ravnopravnosti spolova u policiji u godišnji plan i program MUP-a KS za 2022. godinu, kao obavezne za sve zaposlene.

Naglašeno je da će kontinuirana edukacija na ovu temu doprinijeti razbijanju predrasuda i stereotipa o policiji kao ekskluzivno „muškom“ zanimanju i ženi kao „slabijem“spolu, što će doprinijeti unapređenju položaja žena u policiji.

Također, najavljena je radionica na temu ravnopravnosti spolova za policijske službenice MUP-a Kantona Sarajevo, koja je planirana za 29.09.2021. godine u organizaciji Udruženja MPS, a uz podršku Misije OSCE-a u BiH. Cilj radionice je osnaživanje policijskih službenica, njihovo umrežavanje i širenje Misije Udruženja MPS.

Minitar Katica iskazao je opredijeljenost za pružanje podrške u daljem radu Udruženja „Mreža policijskih službenica“ i poduzimanje konkretnih aktivnosti na nivou MUP-a Kantona Sarajevo s ciljem povećanja broja žena uopće, a posebno na višim i rukovodećim pozicijama kroz primjenu afirmativnih mjera u skladu sa zakonom.

Udruženje “Mreža policijskih službenica”

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79