Ministar policije RS iznosi teške optužbe i prijetnje zbog rezolucije o Srebrenici

Foto: RTRS

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske, Siniša Karan, izazvao je kontroverzu svojim nedavnim izjavama, tvrdeći da su dijelovi rezolucije o Srebrenici izmišljeni kako bi se “stvorila slika o genocidnoj tvorevini”.

Karan je, predstavljajući sebe kao profesora ustavnog prava, zaprijetio odlučnim odgovorom RS-a, tvrdeći da je “opstanak BiH upitan” zbog navodnih napada na RS i srpski narod.

U svojoj izjavi za RTRS, Karan je tvrdio da je rezolucija udar na RS i srpski narod, optužujući političke predstavnike Bošnjaka za nametanje odluka i nedostatak dijaloga.

Istovremeno, iznio je tvrdnje o “raskoraku normativnog i stvarnog u BiH”, nazivajući trenutnu situaciju “paraustavnom državom”.

Unatoč optužbama, Karan nije pružio konkretne dokaze ili citate iz rezolucije koji bi potvrdili njegove tvrdnje. Umjesto toga, iznio je općenite tvrdnje o navodnim ciljevima rezolucije, tvrdeći da bi njenim usvajanjem bilo dovedeno u pitanje daljnje postojanje BiH.

Kritičari tvrde da Karanove izjave služe političkim ciljevima, te da se koristi retorikom straha kako bi mobilizirao podršku za RS. Pitanje je jesu li optužbe ministra Karana istinite ili se radi o manipulaciji javnošću kako bi se politički iskoristila situacija.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79