Ministar Šeranić traži oštru kaznu zbog obljube djeteta iz Doma za djecu bez roditeljskog staranja

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić osudio bilo kakvu zlopotrebu djece i bilo kakvo ponašanje koje se dovodi u vezi sa slučajem obljube sa djeteta u Domu za djecu bez roditeljskog staranja “Rada Vranješević” u Banjaluci.

“Svakako da su istražne radnje koje obavljaju tužilaštvo i policija stvari samog postupka. On što je važno da se svi koji se dovode u vezu sa ovim slučajem, bilo da se radi o pojedincu ili ako istraga možda utvrdi da se radi o još nekim licima, oštro kazne”, rekao je Šeranić za ATV.

On je podsjetio da je Ministarstvo zatražilo zvaničnu informaciju od Doma “Rada Vranješević” i da će na bazi te informacije postupati u skladu sa Zakonom o socijalnoj zaštiti.

Napomenuo je da Ministarstvo, ali i mediji treba da se potrude da zaštite integritet maloljetnog lica u ovom slučaju.

“Radi se o izuzetno osjetljivoj tematici, tako da se nadam da će se u okviru same istrage uraditi sve ono što je potrebno kako bi se oni navodi koji postoje ispitali i počinioci kaznili”, jasan je Šeranić.

On je naveo da je nadležnost Ministarstva obavljenje vanrednog stručnog nadzora o tom pitanju.

“Ustanova ukoliko primijeti ili ima saznanja o bilo čemu mora adekvatno da obavijesti policiju kako što je bilo u ovom slučaju, ali i u bilo kojem slučaju koji se može odnositi i na dom za starija lica”, rekao je ministar i istakao da je adekvatna komunikacija između svih ustanova socijalne zaštite i Ministarstva.

Naveo je da se kontrolišu aktivnosti i način njihovog rada, i da imaju posjete stručnih timova prema ustanovama i da su te ustanove uključene u okviru redovnih projekata ministarstva.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79