Ministar Vranić iznio nevjerovatnu priču: Izolatorij na KCUS-u je pretvoren u kabinet menadžmenta?!

Ministar zdravstva KS Haris Vranić na današnjoj sjednici Skupštine KS podsjetio je da se prvi slučaj pojavio u januara, a da su već u februaru formirani krizni štabovi.

– Svi su se bolnički kapaciteti prilagodili situaciji. Bio je ogorman priliv bolesnika u bolnicama. Dok je Damir Aganović bio direktor KCUS-a, kantonalna skuština i vlada su izdvojili 250.000 KM za izolatoriju na KCUS-u. Tada je bila priča da bi ebola mogla doći i do nas. Međutim, dolaskom novog menadžmenta, taj izolatorij je prenamijenjen u kabinet menadžmenta KCUS-a. Tako je KCUS ostao bez izolatorija – rekao je Vranić.

Potom je otovren izolatorij na Građevinskom fakultetu, sa najmodernijim krevtima, pa je zatvoren. Stalno su se vršili pregovori da se otvori neki izolatorij za pacijente sa slabijom kliničkom slikom.

Podjetio je da su u proteklom periodu otvorena dva drive-in punkta i call centar, te da je osigurana nabavka 27.000 antigen testova.

Osiguran je angažman dodatnih zdravstvenih radnika. Za potrebe domova zdravlja preraspodjelom su osigurani vozači. Vlada je naredila nabavku 200 boca za patronažne pacijente. Osiguran je nesmetan tok testiranja, a isporuka počinje ove sedmice. Osigurani su dodatni smještajni kreveti, oko 100 – rekao je Vranić.

Ministar Vranić istakao je da u četvrtak dolaze šefovi intenzivne njege za liječenje bolesnika kako bi se uključili u liječenje.

– Od prve sedmice februara imamo porast novozaraženih, manje nego jučer, ali više je pacijenata u bolnicama. U zdravstvu imamo 656 pacijenata na bolničkom liječenju. na respiratoru je osam bolesnika. U prethodna 24 sata je otpušteno 24 bolesnika. Hoću da kažem da ulazimo u treći talac i ovaj je drugačiji od ona prethodna dva. Detektirali smo da je britanski soj bio kod 25 posto ispitanika. Od 1. do 15. februara je porastao na 50 posto, a od 15. do 10. marta je porastao na 80 posto. Ovaj soj izaziva tešku kliničku sliku, pogotovo kod mlađe populacije. Djeca koja su asimptomatksa značajni su prenosioci virusa – rekao je Vranić.

Vranić je dodao da je djelimični lockdawn daje rezultate.

– Osnovno je obustavljanje kontakata, a virus se prenosi kapljični putem. Uveli smo restriktivne mjere poput online nastave, da se održava online poslovanje, a predvidjeli smo i nove mjere koje je Krizni štab donio jučer. Te mjere su podrazumijevale produženje lockdawna na iduću sedmicu uz pojačavanje i drugih epšidemiloških mjera – rekao je Vranić.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79