Ministrica Hota-Muminović 4. put pokušava namjestiti konkurs za direktora OŠ “Avdo Smajlović” u Sarajevu

Ministrica Hota-Muminović 4. put pokušava namjestiti konkurs za direktora OŠ “Avdo Smajlović” u Sarajevu


Izbori direktora osnovnih škola u KS-u odavno su postali stvar političkih dogovora, dijeljenje plijena i kupovina glasova. Samo rijetki ne znaju kakve kampanje, kakva kupovina glasova se odvija, na koji način se dolazi do glasova kolega i roditelja.

Glas Općine i Ministarstva je uvijek usko vezan uz većinu, odnosno partiju koja je na vlasti. Najnoviji, najočitiji primjer svega navedenog se dešava u OŠ “Avdo Smailović” u kojoj se provodi već nekoliko krugova glasanja. I na posljednjem glasanju rezultat je bio 2:2, te bi se u narednom periodu trebao izabrati vd direktor do okončanja drame koja traje skoro pola godine piše Crna-Hronika

Zašto Ministrica Hota nije podržala dobitnika Zlatne značke UNSA i nosioca priznanja od Federalnog ministarstva za jednog od najboljih studenata, djeteta šehida, te istaknutog prosvjetnog radnika?

– Mi kao roditelji smatramo da ovo što se se desilo na izbornoj sjednici nije uredu jer ne želimo da našu djecu predstavljaju oni koji se predstavljaju kroz tuđe ideje i planove rada. Mi smo kao roditelji već tri puta jasno pokazali svoju opredijeljenost i smatramo da osoba koja nema moralnu obavezu i želju da uradi vlastitu prezentaciju, ne može časno i pošteno voditi Školu i našu djecu. Kolektiv je tek u drugom krugu glasao sa svega pet glasova razlike u korist kandidata Prašovića. Uložit ćemo sve napore da se takvo ponašanje ne dozvoli pa smo spremni organizirati i proteste, ako ne budemo imali drugog izbora. Dakle, mi roditelji iznijeli smo mnogo tereta, nosit ćemo uvijek za našu djecu, čvrsto vjerovati u pravdu, rekli su roditelji učenika OŠ “Avdo Smailović” koji su se u nekoliko navrata obraćali ministrici Naidi Hota Muminović, ali bez rezultata.

Jednoglasna podrška

Roditelji dodaju da u odnosu na nastavnika tjelesnog, koji je blizak NiP-u, svojim radom, trudom, zalaganjem, načinom prezentacije, šansu ipak zaslužuje Armin Ramić, doktorant Pedagoškog fakulteta Univerziteta Sarajevu, dobitnik Zlatne značke Univerziteta u Sarajevu, učitelj u ovoj školi već 12 godina i dijete šehida koji je ukopan u mezaristanu pored ove škole, a koji uz sve navedeno uživa jednoglasnu podršku Vijeća roditelja.

Političke igre u OŠ “Avdo Smailović”: Nagrada za plagijatora ili kazna za Zlatnu značku?

Ministrica Naida Muminović Hota objavila je i 4. javni konkurs na kojem opet pokušati zapostiti “svoje ljude”.

JU OŠ “Avdo Smailović” aktuelnom direktoru mandat ističe 9.oktobra 2022.g
Ko će dobiti podršku pitaju se u sindikatu? Roditelji traže kvalitetnog, nastavno osoblje “ležernog”- ne zahtjevnog, Vlada KS i ministrica Hota- Muminović podonog???

A javnost smatra da najbolji trebaju voditi škole…

Po četvrti put pokušaj izbora direktora škole! Naime, posljednjim primjerima svjedočimo gnusnim radnjama kada je u pitanju izbor direktora jedne od najvećih osnovnih škola u Kantonu Sarajevo. Roditelji učenika iz ove škole već deseti mjesec tvrde da je politika upetljala prste u izbor direktora, te da bi na ovu funkciju mogla doći osoba za koju smatraju da ne posjeduje ni osnovne moralne vrijednosti.Mi roditelji, pitamo se, zar loš primjer politike koja je umiješala prste u izbor direktora, zar ova zadnja dešavanja u Sarajevu i drugim gradovima nisu glasno „zvono na uzbunu“ onima koji odlučuju o sudbinama najboljih, te kakav primjer isti šalju djeci? Je li dosta prakse „podobni, a ne sposobni“?! Roditelji sada zahtijevaju promjenu aktualne politike koja urušava ugled ove škole i djece. Vlast treba jasno dati institucionalni okvir za zadržavanje mladih, najboljih, a ne da se gledaju interesi pojedinaca iz stranke, ili da se dešavaju rotiranja.

Nastavlja se drama u OŠ “Avdo Smailović”: Roditelji ne žele plagijatora za direktora 

Pozivamo Skupštinu Kantona Sarajevo, sve političke partije, resorno ministarstvo i sve članove aktuelne vlade da stanu iza svojih najboljih i kvalitetnih kadrova u odgojno obrazovnim ustanovama i pokažu da se znanje i trud isplate, da je iznadprosječan rad – prednost, a ne prijetnja! – pišu roditelji.

Oglasio se i predsjednik Kantonalnog odbora Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja FBiH Saudin Sivro koji je kratko napisao:

“Hoće li 4. put ministrica Naida Hota-Muminović popustiti pod pritiskom roditelja zbog izborne kampanje ili je politički dogovor “pao”? 🤔 Teško je biti direktor, ali je još teže ne biti 😊”

Institut prima nove radnike: “Jedino što rade je zapošljavanje ali samo podobnih”


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija