Nastavlja se drama u OŠ “Avdo Smailović”: Roditelji ne žele plagijatora za direktora 

Nastavlja se drama u OŠ “Avdo Smailović”: Roditelji ne žele plagijatora za direktora 


Nastavlja se drama u OŠ “Avdo Smailović”

Roditelji ne žele plagijatora za direktora

 

Nova školska godina samo što nije počela, a u OŠ “Avdo Smailović” još uvijek nije izabran novi direktor. Roditelji su ogorčeni činjenicom da Ministarstvo za obrazovanje KS-a ne zanima Zlatna značka Univerziteta u Sarajevu i da nad tim priznanjem, dugogodišnjim kvalitetnim radom u školi prednost daju nastavniku tjelesnog odgoja koji nije znao napraviti niti vlastitu prezentaciju piše Crna-Hronika.

Političke igre u OŠ “Avdo Smailović”: Nagrada za plagijatora ili kazna za Zlatnu značku?

– Trilogija je završena i poslije posljednjeg glasanja, kada je ponovo bilo 2:2 nije izabran novi direktor. Sada se mora čekati da se formira novo Vijeće roditelja i organizuje novo glasanje, do tada će Školski odbor izabrati vd direktora, objasnili su nam roditelji koji ne mogu da shvate šta se dešava u obrazovanju. Smatraju da će za vd direktora imenovati kandidata kojem već tri puta na glasanju ne daju glasove roditelji, niti predstavnik Općine Novi Grad, te da će na toj funkciji i ostati.

Podsjećamo, za kandidata Adnela Prašovića su u posljednjem krugu glasali većina nastavnika i Ministarstvo za odgoj i obrazovanje, a kandidata  Armina Ramića podržavaju roditelji i Općina Novi Grad.

– Na drugoj Izbornoj sjednici za direktora škole koja je održana 6. aprila prijavljena su bila dva kandidata mr. Adnel Prašović i mr. Armin Ramić.  Kandidat Adnel Prašović, nastavnik tjelesnog odgoja na predstavljanje roditeljima i nastavnom osoblju došao je s prezentacijom koju je ranije, na prvom izboru, imala kandidatkinja Maida Ibrahimkadić, a koja se na drugom Konkursu nije prijavila na poziciju direktora. Mi roditelji smatramo to nedopustivim. Nismo dobili nijednu ideju koja je rezultat promišljanja kandidata mr. Adnela Prašovića. To što je urađeno, zove se plagijat. U svoju djecu nastojimo usaditi visoke moralne vrijednosti koje nikako ne podrazumijevaju predstavljanje tuđe prezentacije kao svoje. Ono što nas je posebno porazilo i razočaralo jest to što je kandidat Adnel Prašović, a nakon reagiranja jednog od roditelja da se radi o planu bivše kandidatkinje

Maide Ibrahimkadić, rekao da mu se sviđa prezentacija i da je zato uzeo kao vlastitu. To je, ponavljamo, plagijat kao i nepoštovanje roditelja, jer smo htjeli čuti vlastite ideje kandidata Prašovića, a sve s ciljem dobrobiti naše djece. Drugo, kandidat je na obraćanju rekao da u školstvu ima 12 godina radnoga staža, a što nije tačno i vidljivo je u dokumentaciji koja je dostavljena, govore roditelji učenika OŠ “Avdo Smailović” i napominju da je Ministarstvo za odgoj i obrazovanje prilikom glasanja trebalo  uzeti u obzir da je kandidat Prašović tek od decembra 2021. dobio zvanje mentora, dok je kandidat Ramić od 2020. u zvanju savjetnika. Roditelji dodaju i da je kandidat Ramić nosilac najvećeg priznanja Univerziteta u Sarajevu (Zlatna značka).

Hoće li plagijator postati direktor osnovne škole u Sarajevu?

– Mi kao roditelji smatramo da ovo što se se desilo na izbornoj sjednici nije uredu jer ne želimo da našu djecu predstavljaju oni koji se predstavljaju kroz tuđe ideje i planove rada. Mi smo kao roditelji već tri puta jasno pokazali svoju opredijeljenost i smatramo da osoba koja nema moralnu obavezu i želju da uradi vlastitu prezentaciju, ne može časno i pošteno voditi Školu i našu djecu. Kolektiv je tek u drugom krugu glasao sa svega pet glasova razlike u korist kandidata Prašovića. Kada su izvršena lobiranja sa raznih strana. Uložit ćemo sve napore da se takvo ponašanje ne dozvoli pa smo spremni organizirati i proteste, ako ne budemo imali drugog izbora. Dakle, mi roditelji iznijeli smo mnogo tereta, nosit ćemo uvijek za našu djecu, čvrsto vjerovati u pravdu, rekli su roditelji učenika OŠ “Avdo Smailović” koji su se u nekoliko navrata obraćali ministrici Naidi Hota Muminović, ali bez rezultata.

Roditelji dodaju da u odnosu na nastavnika tlejesnog, koji je blizak NiP-u, svojim radom, trudom, zalaganjem, načinom prezentacije, ipak zaslužuje Armin Ramić, doktorant Pedagoškog fakulteta Univerziteta Sarajevu, dobitnik Zlatne značke Univerziteta u Sarajevu, učitelj u ovoj školi već 12 godina i dijete šehida koji je ukopan u mezaristanu pored ove škole, a koji uz sve navedeno uživa jednoglasnu podršku Vijeća roditelja.

Iz Vijeća roditelja najavili su da će o svemu obavijestiti nadležne institucije, Ured za borbu protiv korupcije, kao i Prosvjetni inspektorat.

Institut prima nove radnike: “Jedino što rade je zapošljavanje ali samo podobnih”

Naida Hota Muminović, ministrica za odgoj i obrazovanje KS-a je glas resornog ministarstva obrazložila voljom nastavnika.

– Predstavnik Ministarstva, koje ujedno obavlja prava osnivača javne ustanove, glasa prema uputi ministra za odgoj i obrazovanje. Glasali smo za kandidata kojem su povjerenje dali radnici škole, rekla je Hota Muminović.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija