Ministrica Hota-Muminović: Prava djeteta su imperativ, štrajk je neosnovan i nezakonit!

Ministrica za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo, Naida Hota-Muminović, jasno je istaknula svoj stav povodom nedavnog štrajka u osnovnim školama tog kantona.

Podsjetila je roditelje i prosvjetne radnike da prava i interesi djece moraju biti prioritet, naglašavajući da su prava djeteta važnija od prava odraslih, u skladu s konvencijom o pravima djeteta.

Ministrica je istaknula da smatra kako su razlozi za pokretanje štrajka neosnovani te da sam štrajk smatra nezakonitim.

Uvjerenje ministarstva jest da su pravni mehanizmi aktivirani kako bi se štrajk proglasio nezakonitim i osigurala vladavina prava te povjerenje u institucije.

Pozivajući na strpljenje i zajedničko djelovanje, ministrica je naglasila da su prava djeteta iznad svih drugih te da djeca ne bi smjela biti žrtve manipulacija odraslih.

Hota-Muminović je također podsjetila prosvjetne radnike na napore Ministarstva u posljednje tri godine u poboljšanju uvjeta u školama, uključujući značajne investicije u infrastrukturu, programe, stručna usavršavanja te povećanje plaća, što smatra vidljivim i mjerljivim rezultatima.

Pozvala je sve uključene da stavljaju interes učenika na prvo mjesto te da se pristupi sanaciji štete koja nastaje zbog štrajka.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79