Misteriozni “susreta” Milorada Dodika i ruskog predsjednika Vladimira Vladimiroviča Putina: Zašto?

 

Bosanskohercegovačka politička scena pamti različite političke događaje i afere, uspone i padove, ali ne pamti enigmatičniju i čudniju epizodu od jučerašnjeg “susreta” Milorada Dodika i ruskog predsjednika Vladimira Vladimiroviča Putina.
Susret je sedmicama najavljivan, spominjao ga je i srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić, mediji su navodili moguće teme sastanka… Vještački se pumpala atmosfera za sastanak koji kad se desio nije donio nijednu jedinu fotografiju, niti sekunde videosnimka, susreta dvojice političara.

Nakon susreta banjalučki mediji nadugo i naširoko prenosili su vijest o sastanku koji niko nije vidio, a o kojem sve znamo.

Pompozno najavljivan susret kojeg niko nije vidio: Da li se Dodik uopšte sastao sa Putinom u Moskvi?

Dan poslije susreta sastanak je potvrdio Putinov glasnogovornik Dmitrij Peskov, koji je rekao kako se njegov šef “sastao u Kremlju sa članom Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Miloradom Dodikom”. Tu vijest je prenio i Dodikov glasnogovornik Radovan Kovačević, a objavljena je i na SNSD-ovim društvenim mrežama.

Pravdajući se pred opozicijom koja je lidera SNSD-a optužila da je lažirao sastanak s jednim od najmoćnijih svjetskih lidera, Dodikov personal “uletio” je u politički ofsajd, počeli su raditi ono što se ne radi – tražiti potvrdu za nešto za šta se potvrda ne traži, za susret dvojice političara.

Nakon svega ovoga mogu se postaviti dva pitanja. Prvo, kakav je to susret dvojice političara o kojem se ne objavi nijedna fotografija te i ono mnogo važnije, zašto je Dodiku očajnički trebao sastanak s Putinom kad ovom drugom očito nije bilo do toga.

“Ponosan na činjenicu da Republika Srpska u svijetu ima tako moćnu i veliku adresu kao što je Rusija”

Putin se s Dodikom vjerovatno sastao, samo je format tog susreta bio nedostojan megalomanskih najava iz Banje Luke jedno je od mogućih objašnjenja zašto susret nisu pratile fotografije. Moguće je i da Putin za Dodika nije imao vremena, ali je dao odobrenja da ovaj može govoriti da se susreo s njim.

Dodik proživljava najteži period svoje burne političke karijere. Posljednjih mjeseci pokrenuo je akciju krajnje radikalizacije političkih prilika u BiH kroz svakodnevne najave odvajanja RS-a, zbog kojih trpi oštre kritike međunarodne zajednice i brojne najave sankcija te mu očajnički treba zaštitnički zagrljaj “majke Rusije”.

Neobična situacija u Rusiji: Zašto nije objavljena fotografija sa današnjeg sastanka Dodika i Putina?

Pa i prije nego je otputovao za Moskvu Dodik se za domaće i jedan italijanski medij nekoliko puta hvalio zbog odnosa s Putinom. Naglašavao je kako Putin u razgovorima s njim nema pristup kao diplomate sa Zapada te da ga više poštuje i sluša piše Klix.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79