Mještani Bistrice na mukama gdje se nelegalno iskopava ugalj

Mještani Bistrice obraćali su se svima za pomoć, od lokalne vlasti, grada Prijedora, ministara u Vladi Republike Srpske, poslanika Narodne skupštine RS, predsjednika, pa čak i do patrijarha, ali niko ne mari za nas.

Ovako kaže Zoran Ninić, predstavnik mještana Bistrice, kod Prijedora, koji već mjesecima ukazuju na, kako kažu, nezakonitu eksploataciju uglja i zagađenje u ovom mjestu.

“Niko nije došao da ukaže elementarno poštovanje, da dođe i samo kaže ‘ljudi, pa to mora’, ni to nismo dobili. Sve se krije iza interesa države, uništavaju selo, puteve i nikoga nije briga. Nastavlja se bezakonje, teror nad mještanima. Kompanija ‘Drvo-export’ iskopava ugalj tri mjeseca bez ikakvih dokumenata, a sad im je Vlada RS dala dokument da pokriju taj sav bezobrazluk”, kazao je Ninić.

Istakao je da ova kompanija iz Teslića još nije potpisala ugovor o koncesiji sa Ministarstvom rudarstva i energetike RS.

“Prije tri mjeseca nisu imali nikakve dokumente, a nemaju ni danas. Taj ugovor koji će potpisati kroz nekoliko dana je zasnovan na lažima i prevarama. Zakon o rudarstvu koji propisuje neka pravila oni nisu ispoštovali. Zakon se svodi na 25 do 30 miliona KM koje će neko da uzme i napravi ovdje rupu, a kruže glasine da će Bistrica postati regionalna deponija za smeće poslije rudnika”, istakao je Ninić za “Nezavisne novine”.

Dodao je da je prije nekoliko dana reagovala policija i to je fizički sklanjala žene koje su se pobunile, jer od prašine i blata od kamiona koji prolaze ne mogu da otvore prozore, prostiru veš i izađu pred svoje domove.

“Bistrica ima više od 1.000 stanovnika, ali je teritorijalno jedna od najvećih mjesnih zajednica u Prijedoru. Put kojim prolaze kamioni ide kraj škole koja ima tridesetak djece. Ovo ugrožava i okolna mjesta”, naglasio je Ninić i naveo da su tužili Vladu RS tri puta.

Da je eksploatacija uglja u Bistrici nezakonita, potvrđeno je “Nezavisnim” i u Ministarstvu energetike i rudarstva RS.

Esad Salčin, pomoćnik ministra za rudarstvo i geologiju RS, rekao je da je Vlada Republike Srpske prošli četvrtak donijela Odluku o dodjeli koncesije za eksploataciju uglja na ležištu Bistrica.

“Mi smo sada u obavezi da sprovedemo određene postupke, pribavimo saglasnost Komisije za koncesije i mišljenje pravobranilaštva na ugovor prije zaključenja”, kazao je Salčin.

Na pitanje da li kompanija “Drvo-export”, koja je dobila koncesiju, ima pravo da iskopava ugalj bez potpisanog ugovora, Salčin odgovara da je jasan odgovor na to pitanje.

“Zakon je propisao da se pravo korištenja, odnosno eksploatacije neke mineralne sirovine, ostvaruje na osnovu zakona kojim se uređuje oblast koncesije. Znači, bez ugovora o koncesiji ne može se vršiti eksploatacija nijedne mineralne sirovine”, kazao je Salčin i dodao da ugovor još nije potpisan.

Podsjećamo, Vlada Republike Srpske je 14. septembra dodijelila koncesiju za eksploataciju uglja lignita za ležište Bistrica kompaniji “Drvo-export” iz Teslića.

Ova odluka je dan kasnije objavljena u “Službenom glasniku RS”, dok je 16. septembra stupila na snagu.

Vlasnik ove firme je Srđan Klječanin Rufi, odbornik SNSD-a u Tesliću te bivši kandidat za načelnika ove opštine.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79