Mještani Crnića “žive u getu”: U ovo bh. selo se može stići samo iz Hrvatske

Život ljudi koji žive u pograničnim područjima često zna biti komplikovan i otežan. Tome svjedoče i mještani sela Crnići na jugu naše zemlje, tačnije u čapljinskoj općini, koji nemaju pristupnu cestu koja bi ih povezala sa ostatkom BiH. Izolovani i svjesni da putne veze s matičnom općinom i državom ne mogu lako dobiti, godinama traže da im se popravi barem lokalni pristupni put.

Iz Bosne i Hercegovine Željko u svoje selo koje se također nalazi na teritoriji BIH može doći samo preko Metkovića, za šta mu je potreban prelazak granice BiH i Hrvatske. Na ulazu u selo ponovo rampa i granica, a nakon toga do samih kuća mještane prati loša pristupna cesta.

“Ja sam trenutno najmlađi stanovnik ovog mjesta , a imam 57 godina. Djeca su otišla. Još ovo starijih malo što ima, a da je infrastruktura ranije napravljena ne bi bilo ovako”, pojašnjava nam mještanin Crnića Željko Rozić.

“Gdje sam? U getu sam”
Selo broji oko deset domaćinstava koji se uglavnom bave poljoprivredom, a oni zaposleni, pričaju nam, rade u Hrvatskoj, jer je u svakom pogledu isplativije.

“Proizvedete proizvod, gdje ćete ga plasirati? U Čapljinu ne mogu, ovdje sam druga država. Gdje sam? U getu”, naglašava Rozić.

“Što se tiče radnih mjesta, mi svi radimo u Hrvatskoj, nismo nikad ni tražili da radimo u BiH. Ovdje nam je i bliže i bolji su nam uvjeti što se tiče svega, imamo hrvatsko osiguranje. Puno je bolje nego u BiH”, dodaje mještanin Crnića Jure Planinić.

Sve im je, kažu, hrvatsko, samo teritorija bosanskohercegovačka. Račune za režije plaćaju u obje zemlje.

“Struju plaćamo u BiH, a vodu u Hrvatskoj. Kad je bila zabrana , nismo mogli 4,5 mjeseci tamo platiti struju i to je bio problem, tako da svaki mjesec moramo ići preko granice da plaćamo struju”, pojašnjava Planinić.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79