Mještani ne pristaju na širenje deponije Uborak

Priča o deponiji Uborak u Mostaru još nije dobila epilog.

Grad Mostar povukao je tužbu tešku gotovo 700.000 KM protiv Udruženja građana ‘Jer nas se tiče’, koji godinama traže sanaciju i zatvaranje deponije. Iz Udruženja poručuju kako ih podnesene tužbe protiv Grada štite od proširenja deponije i odbijaju da ih povuku.

Zahtjev Udruženja građana ‘Jer nas se tiče’ je jasan, a to je potpuno zatvaranje i izmještanje deponije Uborak. Na sanaciju koja podrazumijeva i proširenje deponije, kažu nam, ne žele pristati.

Znači, niti se traži lokacija niti se traži rješenje ovog problema, oni traže bilo šta da se za to uhvate. Da nemamo papire za kuće. Ja imam papire za kuću, a najbliža mi je kuća – kaže Fuad Hujdur iz Udruženja građana ‘Jer nas se tiče’.

Novi direktor deponije Uborak ističe kako se na deponiji sve radi prema propisima i smatra da bi rok od pet godina, koliko je predviđeno ‘Planom prilagodbe’, bio dovoljan da se izvrši prelazak sa tradicionalnog odlaganja otpada na neke modernije i ekološki prihvatljive načine koje zahtijeva EU.

Ono što ja mogu reći i tvrditi je da u periodu od 1.11.2021. do dana današnjeg, na deponiji se ne odlaže nikakav medicinski, animalni ni opasni otpad. Više puta je Inicijativi nuđeno da to provjere i deponija je otvorena za sve medije da se snima i da svi mogu doći da se uvjere da se na deponiji sada radi kako treba – navodi direktor JP Deponija doo Mostar Mirhad Grebović za BHRT.
Grebović podsjeća kako je iznalaženje nove lokacije zadatak Gradske uprave i da je Grad u tu svrhu imenovao komisiju. Gradonačelnik Mostara Mario Kordić apelovao je na aktiviste ovog Udruženja da povuku svoju tužbu koja se odnosi na ‘Plan prilagodbe’, kako bi se što prije ishodovale dozvole i počelo sa sanacijom deponije.

Ponovo tražimo neko rješenje, mislim, da ovaj put i nađemo rješenje da se briše iz ‘Plana prilagodbe’ ona stavka pet i više godina, to je bio njihov zahtjev, pokušaćemo i to riješiti. Ukoliko poslije toga ne povuku tužbu, onda ja više nemam mogućnosti ni alata – rekao je Kordić.

Od tužbi koje su podnijeli protiv Grada Mostara i Federalnog ministarstva turizma i okoliša, koje je usvojilo ‘Plan prilagodbe’ kojim se predviđa sanacija i proširenje deponije, članovi Udruženja građana ‘Jer nas se tiče’ ne namjeravaju odustati. Poručuju kako ih upravo ta tužba štiti od proširenja deponije, na što oni ne žele pristati.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79