Mještani sela iz kojeg dolazi Ratko Mladić poručuju: Njegova kuća je sad u Hagu

Ekipa portala Klix.ba boravila je danas, na dan izricanja drugostepene presude suda u Hagu, u Mladićevom rodnom selu Božanovići pored Kalinovika.

(FOTO) Kako izgleda rodna kuća Ratka Mladića: U Kalinoviku još uvijek živi njegov bratić Zdravko

U selu niko nije bio raspoložen za razgovor, kako kažu, na današnji dan, kada im je svima veoma teško.

Upitali smo jednog starijeg mještanina za uputstva kako da dođemo do rodne kuće zločinca Ratka Mladića, na što nam je on odgovorio: “Ratkova kuća je u Hagu”.

Foto: D. S./Klix.ba

Pitali smo ga za pojašnjenje, na što je rekao: “Da mu je ovdje kuća, bio bi tu s nama, a ne tamo”.

Za daljnji razgovor nije bio raspoložen, a kada smo htjeli uključiti kameru, postao je neugodan.

“Nema snimanja ničega, svima nam je danas teško ovdje”, izjavio je te dodao da mu je najdraži grad Sarajevo.

A da u rodnom mjestu ovog zločinca živi kult ličnost – najbolje pokazuje i simbolična ulica u selu s njegovim imenom. I koga god u Kalinoviku da pitate za stav o Mladiću, dobit ćete kratak i jasan odgovor, a to je da je on nedužan, a da je sud u Hagu politički.

Selo Božanovići ovih dana je predmet interesovanja brojnih medija. Nerazvijeno i zabačeno mjesto najpoznatije je kao mjesto rođenja ratnog zločinca. Mjesto gdje živi uglavnom starije stanovništvo i mjesto gdje je ovaj ratni zločinac heroj piše Klix.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79