Mlade Sarajlije pokazali plate porodici Abazović: Vi imate preko 9.000 KM, a mi 1.200 KM

Mia Karamehić Abazović, zastupnica NiP-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH danas je sramno izjavila da mladim Sarajlijama ne treba dati ni 1 marku za stanove.

Ona im je poručila kako su oni “hiperprivilegirana kasta”.

Mia Karamehić Abazović (NiP): Mladim u Sarajevu nije trebalo dat ništa

Mlade Sarajlije su joj sada odgovorile i podsjetile javnost da upravo Karamehić Abazović prima preko 6.000 KM i da se ona treba osjećati kao hiperprivilegirana kasta.

Prema informacijama mladih, Mia sa suprugom mjesečno “zaradi” preko 9.000 KM.

Neki mladi su objavili svoje plate, svi oni su objavili svoja kreditna zaduženja, a mi ih prenosimo u cjelosti.

N.Č. je kreditno zadužen narednih 20 godina, a mjesečno će izdvajati 750 KM. N.Č. je dijete 2 demobilisana borca od kojih je otac preselio prije 10 godina. Stan je kupio na kredit i uz eksterna zaduženja kod prijatelja. Samo je poreza na nekretninu platio 3.450 KM.

A.O. će sljedećih 10 godina plaćati 391 KM radu kredita. Dijete je demobilisanog borca, a supruga mu je na birou. Imaju dvoje djece, a njegova plata je 1.200 KM i na kredit daje trećinu njihovih primanja. Aplicirao je za subvenciju za izgradnju kuće, digao kredit u iznosu 35.000 KM, a vratit će 47.000 KM kroz 10 godina. Samo na papirologiju i građevinsku dozvolu je dao 11.000 KM.

S.H. će naredne 22 godine plaćati 800 KM mjesečno. Dijete je šehida, a nema ni majku. Ima dvoje djece.

A.Č. je kreditno zadužen 20 godina na mjesečnu ratu od 740 KM. Supruga mu je trgovac koja ima jedan slobodan dan sedmično, a 3 ili 4 dana radi druge smjene do 22 sata. Ima platu ispod prosječne, a stoji na nogama 7 sati. A.Č. radi dva posla, a nekada i tri. Nije digao kredit radi subvencije. Otac mu je ukopan u aleji veterana, ratni vojni invalid koji je imao malo više od 400 KM penziju.

A.B. ima mjesečnu ratu od 850 KM narednih 20 godina. Samohrana je majka dvije djevojčice od 8 i 10 godina. Suprug joj je preselio od raka u 35.-oj godini.

A.M. kreditno zadužen na 25 godina sa mjesečnom ratom od 930 KM. Radi svaki dan preko 9 sati da bi svojoj ženi i djetetu pružio sve što im treba. Sa suprugom je odlučio ostati u BiH i boriti se.

I.R. je uzela kredit na 15 godina, a mjesečno će plaćati 1.200 KM. I ona i suprug su djeca demobilisanih boraca. Oboje su iz Sarajeva i oboje su magistri Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta u Sarajevu. Pored posla moraju dodatno raditi. Sve su stekli sami i zajedno isključivo mozgom i školom, zbog čega su uvrijeđeni prozivkama.

“Hiperprivilegovana, a smrznuta i neokupana. Ja ove zime ne mogu boraviti u stanu koji sam kupila. Nemam grijanja i nemam tople vode. Radovi za grijanje će koštati barem 6.000 KM i nadala sam se subvenciji. Štednjom sam platila porez, a roditelji jedna svoje račune plaćaju”, kaže mlada Sarajka.

B.M. će plaćati banci 610 KM sljedećih 20 godina na ime kredita. Samohrana je majka, dijete umrlog ratnog vojnog invalida. Mama joj je sudužnik u kreditu plus plaća 10% od rate kredita jer njena plata nije mogla pokriti ratu kredita. Stan kupljen prije godinu i po, još uvijek nije uselila jer je računala na subvenciju da može renovirati stan.

A.B. je kreditno zadužen 20 godina, a mjesečno plaća 1.670 KM. Izbačen je na ulicu, u roku od 10 dana morao pronaći krov nad glavom. Podstanari 6 godina, a sva primanja idu na kredit. Supruga nema stalno zaposlenje, od konkursa do konkursa. Dijete šehida koje nikad ništa nije dobilo od države. Bori se kako zna da bi bebi obezbijedili “normalan” život. Njena plata ide na režije, bebu i hranu. Pitaju se da li su trebali ostati u državi koju vole.

S.D. će narednih 15 godina plaćati 1.280 KM. Kredit i stan su na njeno ime, a tražili su im i sudužnika jer suprug ima ugovor o djelu. Čitavu kariju radi u realnom sektoru. Građevinski je inženjer. Suprug je magistar prava i imamo malu kćerku.

A.M. je kreditno zadužen na 15 godina i plaća 1.255 KM. Djeca su demobilisanih boraca. Iz radničke su porodice. Porodica nikada nije bila član niti jedne stranke. Oboje su visokoobrazovani, zaposleni u privatnim firmama koje BiH donose novce. Mogli otići vani, ali se odlučili boriti, graditi karijeru i porodicu u Sarajevu. Subvencija im ne može pokriti ni plaćeni porez.

Mladi su pozvali aplikante koji su prošli proceduru Javnog poziva za subvencioniranje kupovine stanova, da potpišu peticiju nezadovoljstva iznosom odobrenih sredstava, koju ćemo predati Skupštini KS i Vladi KS.

Peticiju možete potpisati ovdje.

Obavještavaju javnost da će se u subotu 20.01.2024.godine u 12h održati mirna protestna šetnja od Sebilja do Aria tržnog centra.

Ovim putem pozivamo iskrene i časne građane Kantona Sarajevo da nam se pridruže u
našoj misiji ostvarenja obećanih prava. Svaki odlazak mladih ljudi iz naše domovine
Bosne i Hercegovine je nenadoknadiv gubitak. Mi ne želimo da odemo. Pomozite nam u
našoj misiji.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79