Mladi odlaze, roditelji ostaju… Ima i onih koji umiru u samoći i tišini

Sve više Sarajlija dočekuje starost u samoći, između svoja četiri zida. Rat, ali i poslijeratno beznađe doprinijeli su povećanom broju odlazaka mladih koji dolaze na svoja ognjišta samo na godišnji odmor, jednom ili dvaput godišnje, a neki čak i rjeđe. Mladi nisu u prilici biti svakodnevno na usluzi roditeljima, a roditelji ne žele napuštati “pod stare dane” svoj dom i navikavati se na novu zemlju, novi jezik, nove običaje, Jednostavno, ne daju svoj mir.
Isplata sredstava
Nažalost, ima i onih koji umiru u samoći i tišini. Slučajno se sazna da su preminuli, tek nakon nekoliko dana. Često takve osobe nema ko ni da ukopa, pa se pokreće postupak, odnosno reaguje KJU Centar za socijalni rad, koji je nadležan i za ovakve situacije.
image

Suljagić: Isplata sredstava za troškove ukopa se vrši iz budžeta KS-a
– Pravo na subvencioniranje troškova dženaze/ukopa, prema Uredbi o plaćanju troškova dženaze/ukopa za socijalne kategorije, može ostvariti korisnik prava na stalnu novčanu pomoć ili članovi njegove porodice bračni/vanbračni drug, djeca rođena u braku i van braka, usvojilac ili usvojenik otac, majka, očuh, maćeha, braća i sestre, nena/baba, djed, staratelj i štićenik, kao i osobe smještene u ustanove socijalne zaštite ukoliko je njihov smještaj izvršen putem JU Centar za socijalni rad Kantona Sarajevo. Izuzetno ovo pravo mogu ostvariti lica nepoznatog identiteta i lica u stanju socijalne potrebe za koja nadležna općinska služba socijalne zaštite nakon provedenog postupka utvrdi da se ne mogu obezbijediti sredstva za podmirenje troškova dženaze/ukopa. Isplata sredstava na ime troškova dženaze ukopa se vrši iz budžeta Kantona Sarajevo, odnosno Ministarstva za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice KS-a, objasnio je Samir Suljagić, direktor KJU Centar za socijalni rad.

Pravo na plaćanje troškova ukopa imaju korisnici prava na stalnu novčanu pomoć i članovi njihovih porodica te lica nepoznatog identiteta

Putem JU Centar za socijalni rad tokom 2019. izmireni su troškovi dženaze/ukopa za 72 osobe. Za dvije osobe je izvršena refundacija troškova dženaze/ukopa. Radi se o osobama koje su platile troškove dženaze/ukopa umrlog, a koje su u skladu s Uredbom o plaćanju troškova dženaze/ukopa za socijalne kategorije imale pravo na refundaciju.
Ostavinski postupak
Ranijih godina se dešavalo i da se nakon smrti osobe koju ukopa Centar za socijalni rad pojave srodnici, ali tek na ostavinskoj raspravi nakon završenog ukopa.
– Vrlo su rijetke takve situacije, ali se dešavaju. Naime, rijetko se dešava da su osobe koje ostvare pravo na stalnu novčanu pomoć ili članovi njegove porodice vlasnici pokretne ili nepokretne imovine koja bi bila predmetom ostavinske rasprave. Međutim, ako imamo takvih slučajeva i iza kojih se provodi ostavinski postupak, onda tražimo refundaciju troškova ukopa. Znači, ako se ispostavi da je osoba imala neku imovinu za koju mi nismo znali i na ostavinskoj raspravi se pojave bliski srodnici, u ostavinskom postupku za podjelu imovine mi izrazimo zahtjev za refundiranje troškova. To se realizuje sudskim postupkom, zaključio je Suljagić, naglasivši da u ovoj godini nisu imali nijedan takav slučaj prenosi Oslobođenje.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79