Mladi u blizini Sarajeva sa simbolima brutalne ruske agresije na Ukrajinu

Dok agresija Ruske Federacije na Ukrajinu gazi drugi mjesec, dok eksplozije odjekuje Lavovom i drugim ukrajinskim gradovima, žrtve se broje u hiljadama, a milioni osoba su već raseljeni, proruska propaganda u bh. entitetu RS i susjednoj Srbiji daje svoje rezultate.

U Istočnom Sarajevu su tako danas snimljeni mladići koji ulicama ovog grada šetaju u majicama sa simbolima Z.

Riječ je o, kao što je poznato, simbolu brutalne ruske invazije na Ukrajinu.

„Mladići u majicama sa znakom Z. Nije Moskva ili Donjeck već Lukavica”, napisao ja na Twitteru novinar-urednik Adis Karadža koji je objavio ovu fotografiju.

Naslovnice glavnih srbijanskih dnevnih novina u posljednjih mjesec dana obilovale su proruskom propagandom.

Prema analizi koju je za Atlantsku inicijativu uradila Izabela Kisić iz Helsinškog odbora Srbije, o Ukrajini se izvještavalo kao gubitničkoj u ratu, žrtve su potpuno ignorirane, a Ukrajinci su predstavljani kao neonacisti.

Značajan broj ovih medija se prodaje i u bh. entitetu RS. Mediji sa sjedištem u ovom dijelu Bosne i Hercegovine slijede identičnu ili čak eksplicitniju prorusku propagandu.

Političari u bh. entitetu RS, uključujući i vodećeg poput Milorada Dodika, nisu osudili rusku invaziju, za razliku od demokratskog svijeta. Naprotiv, Dodik je ukrajinske branitelje nazvao „naoružanom bandom“.

Posljedice spomenute propagande i političkog kursa u Banjoj Luci vidimo i na ulicama gradova u bh. entitetu RS.

 

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79