Mnogo rasprava iza zatvorenih vrata: Hoće li se Schmidt obratiti Vijeću UN-a?

Iako su od ranih jutarnjih sati brojni mediji prenijeli dijelove izvještaja visokog predstavnika Christiana Schmidta o stanju u BiH, a koji bi trebao biti predstavljen pred Vijećem sigurnosti UN-a, N1 saznaje da je i dalje neizvjesno hoće li se Schmidt obratiti veleposlanicima Vijeća u New Yorku.

Rusija prijeti vetom u Vijeću sigurnosti zbog visokog predstavnika u BiH

Naime, kako je za N1 kazao amabasador BiH pri UN-u Sven Alklaj, rasprava o tome se i dalje vodi iza “zatvorenih vrata”.

“To je još uvije neizvjesno, o tome se vodi rasprava i pitanje je kako će ti razgovori biti okončani. Ja ne mogu i ne bih smio u ovom trenutku da kažem i da dam neko određeno razmišljanje o tom u kome pravcu vode ti razgovori. Hajde da sačekamo do sutra, kada bi trebali znati sve detalje. Izvještaj koji je napravio visoki predstavnik je stigao, o njemu se također diskutuje. Mislim da jedan dobar izvještaj koji odražava pravo stanje stvari u Bosni i Hercegovini“, rekao je.

Tegeltija o Schmidtovom izvještaju UN-u: To je kao saopćenje iz SDA, neće ga usvojiti

Ambasador Alkalaj pojasnio je i razloge zašto je rasprava o BiH prolongirana za sutra.

“Sjednica je prolongirana jer se konsultacije nastavljaju, koje traju nekoliko dana i u tom smislu se dogovaraju stvari koje bi trebale biti na toj sjednici. To je prije svega produženje mandata EUFOR-a i diskusija o stanju u BiH na osnovu izvještaja visokog predstavnika. Najveća rasprava se vodi oko statusa Viskog predstavnika jer u svakoj Rezoluciji koja se ticala obnove mandata, spominjao se i visoki predstavnik, a to je sada predmet rasprave, jer Rusija i Kina ga kao takvog ne priznaju. Vodi se, što bi se reklo, ‘rovovska borba’, i to vrlo vrlo žustra. Bosna i Hercegovina tu ne sudjeluje, mi se ne pitamo ništa. Raspravlja se i o tekstu same Rezolucje i o formatu cijelokupne sjednice“, istakao je Alkalaj.

Schmidt spreman djelovati: U izvještaju Dodikove poteze uporedio sa pokušajem formiranja hrvatske samouprave 2001.

Alkalaj kaže da se rasprava vodila sinoć do kasnih sati, kako stvari nisu daleko od dogovora, te da postoji nekoliko detalja vezano za visokog predstavnika, oko kojih je potrebno da se zemlje članice Vijeća sigurnosti dogovore.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79