Tegeltija o Schmidtovom izvještaju UN-u: To je kao saopćenje iz SDA, neće ga usvojiti

Nakon što je danas objavljen dio izvještaja kojeg je Christian Schmidt, visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini prvi put poslao Ujedinjenim nacijama (UN) otkako je na ovoj funkciji u našoj zemlji i pojasnio kakvo je trenutno stanje na političkoj sceni, Milan Tegeltija (SNSD), savjetnik Milorada Dodika, člana Predsjedništva BiH za N1 je komentarisao sadržaj ovog izvještaja.

Naime, Schmidt je, između ostalog, u izvještaju naveo da je BiH zemlja u direktnoj opasnosti od raspada i da postoji “veoma stvarna” mogućnost povratka sukoba, te je pozvao na ponovnu procjenu međunarodne vojne prisutnosti u zemlji.

Naglasio je kako Dodikovi postupci “ne samo da ugrožavaju mir i stabilnost zemlje i regije, već – ukoliko međunarodna zajednica na njih ne odgovori – oni mogu dovesti do poništavanja samog Dejtonskog mirovnog sporazuma”.

Tegeltija je kazao da je čitajući Schmidtov izvještaj stekao utisak da čita jedno od bezbrojnih saopćenja Stranke demokratske akcije (SDA).

“Naime, da je SDA neko pozvao da pošalje izvještaj Vijeću sigurnosti UN-a o stanju u BiH siguran sam da bi taj izvještaj bio identičan ovom Schmidtovom izvještaju. To sve govori o sadržaju, kvalitetu i nepristrasnosti ovog izvještaja i dodatno ide u prilog svima onima koji tvrde da je ovaj Schmidtov izvještaj dodatna potvrda da je OHR u BiH prevaziđena institucija i da je od dijela rješenja postao dio problema”, istakao je Tegeltija.

Dodao je da je siguran da Schmidtov izvještaj u ovoj formi neće biti usvojen u Vijeću sigurnosti UN-a.

“I na taj način će ostati samo jedna lista proizvoljnih i pristrasnih tvrdnji koje neće imati nikakvu pravnu težinu”, poručio je Tegeltija.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79