Mogu li uposleni u FBiH ponovo dobiti pomoć do 2.500 KM?

Mogu li uposleni u FBiH ponovo dobiti pomoć do 2.500 KM?


Vlada Federacije Bosne i Hercegovine razmatra mogućnost donošenja nove uredbe o isplati jednokratne pomoći zaposlenicima uprave i drugih organizacija, otkrio je federalni ministar financija Toni Kraljević.

U decembru prošle godine, Vlada FBiH je iz budžeta FBiH izdvojila sredstva za isplatu jednokratne pomoći zaposlenicima koji primaju platu putem Jedinstvenog računa budžeta FBiH. Ta uredba omogućila je isplatu do 2.520 KM bez plaćanja poreza na dohodak i doprinosa.

Međutim, navedena uredba prestala je važiti 30. juna 2024. godine.

Ministar Kraljević je odgovarajući na zastupničko pitanje federalnom zastupniku Admiru Čavaliću istaknuo da će Vlada razmotriti mogućnost donošenja nove uredbe koja bi omogućila sličnu isplatu pomoći.

Ako se nova uredba donese, bit će dio šireg seta fiskalnih mjera koje planira provesti Vlada FBiH kako bi podržala svoje programe rada.

Udruženje poslodavaca FBiH izrazilo je u maju određene rezerve u vezi sa pravnim tumačenjem prethodne Uredbe o isplati pomoći, naglašavajući nedostatak jasnih informacija o samoj implementaciji.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija