Voda za piće u Europi kontaminirana štetnom hemikalijom

Voda za piće u Europi kontaminirana štetnom hemikalijom


U studiji koju su proveli stručnjaci Centra za tehnologiju vode u Karlsruheu, otkriveno je da je trifluoroctena kiselina (TFA), jedna od PFAS hemikalija (perfluorirane i polifluorirane alkilirane tvari), prisutna u značajnom broju uzoraka pitke vode širom Europe.

PFAS hemikalije su poznate po svojoj perzistenciji u okolišu i organizmu te se nakupljaju tokom vremena, što može uzrokovati različite zdravstvene probleme kao što su oštećenja jetre, bolesti štitnjače, pretilost, problemi s plodnošću te čak i rak.

Prema analizama, TFA je otkrivena u većini uzoraka pitke vode iz slavine (34 od 36 uzoraka) te u uzorcima mineralne ili izvorske vode (12 od 19 uzoraka). Prosječne koncentracije TFA bile su 740 nanograma po litri u pitkoj vodi i 278 ng/L u flaširanoj vodi, što je niže od ranijih prosječnih vrijednosti iz drugih studija.

Uprkos podacima, postoje razlike u tumačenju sigurnosnih standarda. Nizozemski Nacionalni institut za javno zdravlje i okoliš predlaže standard od 2200 ng/L za TFA, što je već prekoračeno u nekim uzorcima vode iz Austrije. Europska unija je donijela odluku da će od 2026. godine postaviti granicu od 500 ng/L za sve PFAS hemikalije, ali neke nevladine organizacije zahtijevaju da se TFA također uključi na tu listu.

Dodatno, nedavne studije pokazuju da bi TFA mogla biti toksična za reprodukciju, što je potkrijepila njemačka agencija za hemikalije na temelju istraživanja koje je provela kompanija Bayer. Istraživanja su na životinjama pokazala razvoj teških malformacija fetusa nakon izlaganja TFA.

Helmut Burtscher-Schaden, aktivist iz nevladine organizacije ‘Prijatelji Zemlje – Austrija’, upozorava da iako trenutačne razine TFA možda ne prelaze trenutno postavljene standarde, njihov unos se povećava svakodnevno, što smanjuje sigurnosne margine. On ističe nužnost hitnih mjera zabrane upotrebe PFAS pesticida i rashladnih plinova te ograničavanja općenite upotrebe “vječnih hemikalija” radi zaštite zdravlja ljudi i okoliša.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija