Morat ćemo reći da ne priznajemo Sud i Tužilaštvo BiH ako mi zabrane političko djelovanje

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik poručio je da će reći da ne priznaje Sud i Tužilaštvo BiH ako bude osuđen pred Sudom BiH u predmetu koji se vodi protiv njega i bude mu zabranjeno političko djelovanje.

Kako je rekao, “svi znaju da je proces koji se vodi protiv njega u Sudu BiH nelegitiman i motivisan političkim interesima pojedinih ambasada u Sarajevu.”

“Sude mi samo zato što ne priznajem strance – i ako misle da će ovim procesom da me udalje sa političke scene – varaju se”, kategoričan je bio Dodik u emisiji Telering.

Dodao je da je pitanje da li će imati pravnu borbu ili neku drugu.

“Svi moji ovdje su opredjeljeni da sutra ako se to desi (ako mu bude zabranjeno političko djelovanje op. a.), da ćemo morati da kažemo da ne priznajemo Sud i Tužilaštvo BiH i kažemo doviđenja BiH, adio. Mi hoćemo da pokažemo način na koji to rade, jer da to rade jednom Miloradu Dodiku za kojeg misle da je neko. Pa kako je moguće da budem procesuiran na bazi ovoga”, pita se Dodik

Vezano za otvaranje pregovora sa Evropskom unijom, kaže da je optimističan “jer je većina traženog ispunjena”, ali dodaje da su kočnice i dalje Izborni zakon i Zakon o Sudu BiH.

Dodik kaže da ga to ne brine, jer vjeruje da će nakon otvaranja pregovora ova pitanja biti riješena u korist RS.

“U Mostaru na sastanku nije postignut dogovor o najvažnijim otvorenim pitanjima – Izbornog zakona i zakona o Sudu BiH”, kazao je dodavši da je srpska strana jedina u Mostar došla spremna, “sa odgovorima na sva otvorena pitanja.”

“Јasno je da je jedino rješenje da Osnovno odjeljenje Suda BiH bude u Sarajevu, a Apelaciono u Banjoj Luci, što Bošnjaci i dalje ne prihvataju”, dodao je.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79