More preskupo: Brojni građani će ljetovati u BiH

Brojni bh. građani će svoj godišnji odmor provesti daleko od morske obale. Dok su većini glavni razlog za to visoke cijene smještaja i usluga na Jadranu, ima i onih kojima su daleko ljepše plaže na rijekama i jezerima u BiH, koji istinski uživaju u turističkom potencijalu vlastite zemlje, pa se sve više okreću čarima domaćeg turizma.

Rafting i biciklizam
Poznato je da naša zemlja obiluje prirodnim ljepotama koje i strani gosti visoko cijene. Osim relaksacije i svojevrsnog smiraja u mjestima uz rijeke i jezera, sve veći broj stranih i domaćih turista teži ka aktivnom odmoru uz rafting, kajaking, biciklizam, kampiranje…

Tako će ovoljetna putovanja brojnih bh. građana završiti na jezerima kojima obiluje naša zemlja, od Prokoškog, Jablaničkog, Boračkog, Blidinja, Ramskog, Nevesinjskog, Plivskog, ali i onih slanih, poput kompleksa Panonskih jezera.

Osim jezera, gdje se, pored kupanja, gostima nude brojni sadržaji, već godinama su popularni raftinzi na rijekama, poput Neretve, Une i Tare, ali i drugim, kao i vožnje kajacima i kanuima. Iako je odmor u kućama i vilama s bazenima najveću popularnost stekao tokom pandemije, taj trend ne jenjava.

Domaći gosti
Tako se sve više domaćih gostiju odlučuje za odmor unajmiti jedan od brojnih takvih objekata, uglavnom u Hercegovini, a, osim kupanja i sunčanja, gotovo su neizostavni izleti na mjesta koja obiluju prirodnim i kulturno-historijskim znamenitostima.

– Činjenica je da se sve veći broj domaćih gostiju odlučuje provesti svoje odmore na području Hercegovine. Od destinacija na području Hercegovačko-neretvanskog kantona posjećeni su Konjic, standardno Boračko jezero, veliku popularnost bilježi Jablaničko jezero, naravno Mostar, ali i druga mjesta. Tačno je i da se veliki broj građana odlučuje na unajmljivanje objekata s bazenima, gdje su, naprimjer, jedan dan u Neumu, do kojeg se sada brzom cestom stigne za relativno kratko vrijeme, drugi dan su u obilasku Mostara, Blagaja, Počitelja, Stoca, Čapljine, Hutovog blata, koje je odličan izbor za posjetu, itd. – kazao nam je Ramiz Bašić iz Turističke zajednice HNK.

Naglasio je da je u većini turističkih odredišta u HNK uoči ove sezone poboljšana infrastruktura, ali i drugi sadržaji. Također, opcija za odličan odmor je i područje Ljubuškog, zbog svojih vodopada Kravica i Koćuša, ali i rijeke Trebižat.

Ravno i Trebinje
Među brojnim destinacijama koje su privlačne građanima je i Ravno. I u tom malom mjestu, u kojem se nalazi jedna od najljepših špilja Vjetrenica, sve više se nude kuće za odmor. Također, Ravno je atraktivno i zbog blizine Dubrovačkog primorja. Trebinje slovi za jedan od najpopularnijih gradova koji ljeti privlače veliki broj domaćih gostiju.

Lukomir, znan kao posljednje bosansko selo, pravi je izbor za ljetni odmor.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79