Mostar odgovorio: Nema osnove za centar Mevlana, kao ni osnove za naziv Lakišića harem

Grad Mostar reagirao je na najavljeni projekt izgradnje Interkulturalnog centra “Mevlana” na lokalitetu poznatom kao “Lakišića harem”, koji je pokrenula Islamska zajednica.

Grad Mostar tvrdi da projekt ne ispunjava osnovne preduvjete, uključujući vlasništvo nad zemljištem i nedostatak regulacijskog plana za predmetnu lokaciju.

Iz Grada Mostara pozvali su na prestanak manipulativnih djelovanja Islamske zajednice i drugih političkih aktera koji, prema njihovim tvrdnjama, vrše pritisak na gradske institucije s ciljem podizanja tenzija i zavaravanja građana.

Grad Mostar ističe da su ulaganja u razvoj grada i privlačenje investicija prioritet, dok projekt “Mevlana” nije dobio potrebne preduvjete za izdavanje dozvola.

Grad također negira vlasništvo Islamske zajednice nad zemljištem na kojem planiraju izgradnju, te upućuje na nepostojanje temelja za naziv “Lakišića harem”.

S obzirom na nedostatak pravnog i moralnog temelja za projekt, Grad Mostar poziva na prestanak zlonamjerne propagande i protupravnog djelovanja Islamske zajednice, naglašavajući nužnost prestanka obmanjivanja javnosti.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79