Mostarac se predstavljao kao biznismen i filantrop: Haris Behram uhapšen zbog veze sa kliminalcima

Na području cijele BiH jučer je provedena jedna od najvećih policijskih akcija u povijesti zemlje. U akciji Black tie 2, službenici agencija za provođenje zakona upali su u domove i urede 23 osobe za koje se sumnja da su dio ‘užeg kruga’ narkobosa uhićenog 2022. godine.

Ovu akciju podržao je i Europol, a među 23 osobe uhićene zboog povezanosti sa Edinom Gačaninom, vođom kartela Tito i Dino, uhićen je i Haris Behram iz Mostara.

Susjed braće Kljako, veze ima i sa SDA

Haris Behram se godinama predstavlja kao uspješan mladi poduzetnik i filantrop, vođa Udruženja građana Brankovac i vlasnik nekolicine biznisa.

Behram se u kontektsu suradnje s ovim narkokartelom prvi put spominje u neklasificiranoj shemi Europola koja je prema tvrdnjama portala Istraga predana i bh. policijskim agencijama.

Na samoj sredini sheme nalazi se upravo Haris Behram, Mostarski poduzetnik rođen 1984. godine.

Prema podacima Europola koji su proizašli iz dopisivanja kroz SKY aplikaciju, Behram je bio u izravnom kontaktu sa braćom Kljako, Nerminom i Anelom, političarima koji su nekoć bili bliski Fahrudinu Radončiću, da bi ga pred lokalne izbore napustili i pridružili se NES-u, čiju su županijsku organizaciju osnovali i u HNK. Anel Kljako je trenutno vijećnik u Gradskom vijeću Mostara.

U presretnutim prepiskama iz SKY aplikacije nalaze se i imena Bakira Izetbegovića i Aljoše Čampare koje uhićeni Behram spominje.

Dalje se navodi kako je Behram blizak i sa istaknutim SDA trojcem iz Mostara, Salemom Marićem, predjednikom Gradskog vijeća Mostara i aktualnim predsjednikom Gradskog odbora SDA Mostar, ministrom financija HNK, Adilom Šutom i vijećnikom Jasminom Pandurom, no nisu objavljeni nikakvi detalji o njihovoj povezanosti

Kljako i Šuta negiraju bliskost sa uhićenim Behramom

Za potvrdu autentičnosti ove sheme novinari portala Hercegovina.info kontaktirali su i Europol, ali ova agencija nije se očitovala do zaključenja ovoga teksta.

Obratili smo se i spomenutim političarima, a na naš upit odgovorili su Anel Kljako i Adil Šuta.

Kljako odbacuje bilo kakvu povezanost sa ovim kontroverznim poduzetnikom, tvrdeći kako ga se pokušava diskreditirati jer je sudjelovao u formiranju novog političkog koncepta u Hercegovini, u koji su uključene stranke NES, DF, SBiH i PMP.

“Negdje već od 2019. godine vodi se kontinuirana kampanja pojedinih medija sa ciljem diskreditacije mene, moje ličnosti i dijela moje obitelji. S obzirom da sam politički aktivan i da obavljam funkciju u Gradskom vijeću, prihvaćam da su u političkoj areni dozvoljeni i niski udarci i da se sredstva ne biraju da se nekog obori sa pozicije koju obnaša. U tom kontekstu vidim i ova posljednja događanja i ne znam zašto je portal Istraga naveo moje ime i ime moga brata u tom kontekstu, ali prihvaćam da je to u današnjem političkom svijetu realno i moguće”, kazao je Kljako.

Ističe kako ima puno povjerenje u pravosudne institucije BiH.

“Vjerujem u vladavinu prava i na njima je da rasvjetle kakve su to veze. Ja živim u Mostaru kao i Haris Behram koji živi 100 metara od mene. Neka to pravosudne instucije procjene. Neka rade svoj posao i neka za svakoga utvrde bilo koji oblik odgovornosti. Haris Behram nikada nije bio član NES-a, kao ni donator stranke”, tvrdi Kljako u razgovoru sa novinarom Hercegovina.info

Ministar financija HNK, Adil Šuta, također ne negira kako Behrama poznaje, no kaže kako je uhićeni samo jedan od stotina ljudi koje je upoznao tijekom godina u kojima je obavljao različite javne dužnosti.

Na upit je li Behram bio član ili donator stranke, iz Šutinog kabineta odgovaraju da nisu sigurni.

“Koliko je poznato navedena osoba nije u izabranim organima stranke, a je li u registru članova (SDA) može se provjeriti, pretpostavka je da je bio, ali pouzdanu informaciju nemamo. Što se tiče poznanstva, ministar je poznavao navedenog kao i stotine drugih osoba i ostvarenih poznanstava i kontakata u proteklim godinama bavljenja javnim životom u Mostaru”, odgovoreno je iz kabineta ministra Šute za Hercegovina.info
Osnivač tvrtke za proizvodnju i prodaju proizvoda za jačanje imuniteta

Haris Behram vodio je Udrugu građana Brankovac zajedno sa Adnanom Čolakovićem, bio je u vlasništvu tvrtke Gold product koja prodaje dodatke ishrani, odnosno “proizvode za jačanje imuniteta i očuvanja zdravlja”.

Gold product svoje sjedište ima u naselju Vrapčići, a kao vlasnik se sada navodi Amer Sadiković, Mostarac s adresom u Australiji. Prema podacima iz 2023. Behram je osnivač firme i kao vlasnik se vodio najmanje do jula 2023.

Gold product reklamiraju mnogi poznati sportaši i influenceri, pa se tako sa teglicom njihovog meda fotografirao i boksač Damir Beljo, plivačica Amina Kajtaz, influencer Nedžmin Ambrešković, glumac i političar Emir Hadžihafizbegović, bivši košarkaš Mirza Teletović i mnogi drugi.

U 2023. Gold product je prihodovao oko 60.000 KM, a zarada im je bila oko 10.000 KM.

Drugi biznis s kojim Europol povezuje Behrama je karting arena Speed extreme u Vrapčićima.

Arena je otvorena 2014. godine a otvorenje je vodio poznati glumac koji je već spomenut kao influencer koji reklamira Gold product proizvode, Emir Hadžihafizbegović.

O Behramu smo čitali i u jednoj lijepoj priči iz Mostara objavljenoj 2022. godine kada je španjolski vojnik Salvador Andrés Peláez odlučio potražiti djecu s kojom se slikao u ratnom Mostaru 1993. godine. Jedno od te djece bio je uhićeni Haris Behram.

Detalje o točnoj ulozi Harisa Behrama u lancu narkokartela Tito i Dino, kao i o njegovim konkretnim kontaktima i transakcijama na račune političara iz Mostara zasad nisu objavili ni Europol ni domaće policijske agencije.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79