Može li BiH ikada postati članica BRIKS-a?

Ideja Milorada Dodika, predsjednika Republike Srpske, da BiH treba da podnese zahtjev za članstvo u BRIKS-u (uniju Brazila, Rusije, Indije, Kine i Južne Afrike), jer bi, kako je rekao, tamo bila primljena prije nego u Evropsku uniju (EU), nije od pomoći za BiH zato što je to savez koji je i u političkom, tržišnom, ali i pravnom smislu daleko od onoga što može ponuditi ova država.

To smatraju stručnjaci, koji su uvjerenja da BiH nije interesantna pomenutom savezu, uprkos tome što je na nedavnom sastanku članica BRIKS-a, koji je održan u Južnoj Africi, objelodanjeno da će ovaj savez uskoro biti proširen.

Podsjetimo, Dodik je u ponedjeljak najavio da će predstavnici institucija iz Republike Srpske narednih dana poslati prijedlog da se razmotri inicijativa za članstvo BiH u BRIKS-u, navodeći kako EU ima alternativu.

“Smatram da BiH, s obzirom na to da se iz Brisela ispostavljaju uvijek novi i nejasni uslovi za prijem u EU, treba da podnese zahtjev za članstvo u BRIKS-u. Vjerujem da bi bila primljena prije nego u EU”, napisao je Dodik na društvenoj mreži X.

Ekonomista Siniša Pepić odgovara da Bosna i Hercegovina kod pristupanja Evropskoj uniji kao prvi i osnovni benefit ima usklađivanje sa evropskim pravnim okvirom, što dalje znači temeljne strukturne reforme kojima se uređuje sistem i stvara društvo zasnovano na vladavini prava i otvorenom, ali regulisanom tržištu.

To je, kako kaže u komentaru za “Nezavisne novine”, najbitnije za BiH, čak i da ona nikada ne uđe u Evropsku uniju.

Pojašnjavajući “nikada ne uđe u EU”, Pepić kaže da se u posljednjih nekoliko godina, od dešavanja sa pandemijom kovida-19, preko rata u Ukrajini, te svakodnevno novih izazova, vidjelo da ni taj savez država nije onakav kakvim su ga mnogi zamišljali.

“Kada je u pitanju BRIKS, oni su kao savez, u smislu zajedničkog pravnog sistema, odnosno nasljeđa, daleko od EU i u ovoj fazi razvoja BiH nama nisu od neke pomoći. Nismo im pretjerano interesantni ni kao tržište, a ni politički, a mi u reformskom smislu ne bismo imali podršku i okvir kakav nam nudi pristupni proces EU”, kategoričan je Pepić.

Podsjećanja radi, “Nezavisne novine” su o ovoj temi pisale nedavno, a stavovi struke ni tada se nisu razlikovali od onoga što imamo priliku da čujemo danas.

Tako je ekonomista Igor Gavran tom prilikom rekao da je “uloga BRIKS-a u svjetskoj ekonomiji neumitno jača i da je još riječ o malom ‘klubu’ jakih ekonomija među kojima BiH nema šta da traži niti se s njima može porediti”.

On je tada kazao i da BiH treba da razvija veze sa svim ekonomijama svijeta sa kojima može ostvariti korist, ali da se ne može ni pomišljati o članstvu u savezima poput G-20, G-7, OECD, niti u pomenutom BRIKS-u sve i da to hoće.

Privrednici ostaju pri stavu da BiH treba da vodi računa prvenstveno o ekonomijama sa kojima već sarađuje, a to je koridor Zapadna Evropa. Ipak, ne zatvaraju vrata nijednoj ideji, uz poruku da svemu treba pristupiti realno.

“Preko 70 odsto BiH sarađuje sa tržištem EU, a oko 20 odsto je CEFTA. To su nama najvažnija tržišta. Svako novo nama je, naravno, dobrodošlo, ali moramo biti svjesni da je naša ekonomija okrenuta pomenutim tržištima. Ukoliko i budemo imali kapaciteta da pokrenemo neka druga tržišta, svakako da bi bilo dobro”, kaže za “Nezavisne novine” Goran Račić, predsjednik Područne privredne komore Banjaluka.

Poput ekonomije i trgovine, stavovi BRIKS-a za BiH daleko su i u političkom smislu. Međutim, Velizar Antić, politički analitičar, smatra da je ovo bio veoma dobar potez Milorada Dodika.

“Poruka je prije svega upućena Evropskoj uniji da nisu jedina mogućnost i da bi trebalo mnogo ozbiljnije da se posvete cijelom ovom regionu. Jer su samo ovo poruke koje mogu da uzdrmaju birokrate u Briselu da se ozbiljnije posvete ovom regionu”, kaže Antić, koji dodaje da će Dodikov stav naići na odobravanje i među građanima u Republici Srpskoj.

“Sasvim sigurno da će Dodik izazvati simpatije u narodu zbog ove poruke. Mada svi znamo da je realizacija ove ideje skoro pa nemoguća misija. Mi smo i geografski i ekonomski u dvorištu EU i skoro je nemoguće da budemo izolovano ostrvo u čitavom prostoru Evrope”, poručio je Antić.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79