MP RS platilo 35.000 KM za obuku vještina govora u poljoprivredi

Posao je dobilo Udruženje Centar modernih znanja Banja Luka, čiji je predsjednik profesor Nebojša Macanović, nekadašnji potpredsjednik Izvornog SDS-a

Novac bh. građana i dalje se troši nemilice u vrijeme pandemije, a dokaza je sve više.

Tako imamo i novi primjer javne nabavke Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS, koje je sklopilo ugovor o „održavanju seminara o komunikacijskim vještinama“ za svoje zaposlenike, piše Inforadar.ba.

Posao je dobilo Udruženje Centar modernih znanja Banja Luka, čiji je predsjednik profesor Nebojša Macanović, nekadašnji potpredsjednik Izvornog SDS-a koji je prije tri godine sa svojim stranačkim kolegama iz Banja Luke, Prijedora, Kotora Varoša, Gradiške i Šipova prešao u Socijalističku partiju.

A Socijalistička partija je dugogodišnji koalicioni partner vladajućeg SNSD-a, pa tako i SNSD-ovog ministra poljoprivredne Borisa Pašalića.

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS Boris Pašalić

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS Boris Pašalić

Ministarstvo je, dakle, posao čije je krajnje efekte teško dokučiti, dodijelilo Centru modernih znanja iz Banjaluke, a poreske obveznike sve je koštalo 35.000 KM. Stoga smo Ministarstvu postavili pitanje šta je cilj ovog seminara i koliko će uposlenika otići po nova znanja u Centar modernih znanja.

„Usluge stručnog osposobljavanja podrazumijevale su konsultantske usluge za obuku na temu ‘Komunikacijske vještine i javni nastup’ za zaposlene u Resoru za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi“, dio je odgovora koji smo dobili.

Faksimil dijela ugovora koji je dodijeljen Centru modernih znanja

Faksimil dijela ugovora koji je dodijeljen Centru modernih znanja (foto: inforadar.ba)

Pitanje je, međutim, šta će uposlenicima Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede ova vrsta obuke?

Iz Ministarstva dalje navode:

„Cilj usavršavanja je da se učesnici upoznaju s elementima verbalne i neverbalne komunikacije s elementima javnog nastupa kroz različite kanale komunikacije, zatim elementima uspješne komunikacije i problemima u komunikaciji kako bi se izgradila ili nadogradila sposobnost učesnika za kvalitetan i efikasan javni nastup u različitim kanalima komunikacije. Ciljna grupa (direktni korisnici) za unapređenje kapaciteta u oblasti verbalne, neverbalne i digitalne komunikacije su zaposleni u Ministarstvu poljoprivrede – u resoru za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi, dok su indirektni korisnici poljoprivredni proizvođači“, navodi se u nastavku odgovora iz Ministarstva, ma šta to značilo.

Uzmemo li u obzir da bilo koji javni službenik/uposlenik ovog ili nekog drugog ministarstva nije mogao da dobije posao, između ostalog, i bez „vještina komunikacije“, opet se postavlja pitanje čemu onda seminar.

„Ponuda za organizaciju seminara je trebala da obuhvati sve elemente: Didaktički materijal, TV snimke učesnika pri izvođenju obuke, sredstva za rad (rokovnici, olovke, fascikle, sertifikate i drugi štampani materijal), oprema (kamere, mikrofoni i slično), predavače (specijalizovani konsultanti) na seminaru, petodnevni hotelski smještaj u Twin sobama na bazi punog pansiona – 50 učesnika i konferencijska sala – 50 učesnika. Naime, tenderskom dokumentacijom je predviđeno da ponuđač/konsultantska kuća treba da održi jednu petodnevnu obuku u trajanju do 40 časova rada za najviše 50 učesnika na sljedeće teme: Verbalna i neverbalna komunikacija (javni nastup, govor tijela i drugo) i na poslovna komunikacija na internetu“, odgovorili su iz Ministarstva.

I nakon odgovora iz Ministartva nije jasnije na koji način obučavanje uposlenika za verbalnu i neverbalnu komunikaciju može pomoći poljoprivrednicima, šumarima i drugima iz branše, osim što će pomoći samim kursistima da se relaksiraju i uživaju pet dana, a Centru modernih znanja osigurati lijep posao.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79