Mračna analiza CNN-a: Putin je krenuo u krstaški rat, pravi pokolj i niko ga ne može zaustaviti

Milioni života mogli bi biti uništeni da bi se ugasila hladnoratovska opsesija Vladimira Putina, piše CNN u svojoj analizi.

Manje od tri sedmice nakon ruske invazije na Ukrajinu – historijskog zgražanja koje je nastajalo 30 godina – svijet sa užasom gleda na varvarstvo, ljudsku tragediju, užasna razaranja i odjeke širom svijeta izazvane naredbama jednog čovjeka.

Sudbina Ukrajine jasno naglašava da čak i 20 godina u 21. vijeku i uprkos zavjetima svijeta da će učiti iz historije, usamljeni autokrata koji je nemilosrdno kreirao politički sistem da eliminiše neslaganje i sama stvarnost ima moć da izazove nesagledive ljudske gubitke i bijedu.

Putinova očigledna spremnost da bombarduje Ukrajinu kako bi se pokorila i očigledno besmisleno gađanje nedužnih civila za koje je insistirao da su u ruskom srodstvu znače da humanitarna katastrofa vjerovatno tek počinje. Više od milion izbjeglica već je napustilo svoje domove, prema podacima Ujedinjenih naroda. Vjerovatno će uslijediti još milioni njih – pošto su porodični životi, poslovi i zajednice uništeni. To je bez hiljada civila koji će sigurno poginuti u dugotrajnom ruskom blickrigu.

Iako se spekuliše o Putinovim ciljevima i stanju duha i ogromnom javnom interesu za hrabrost Ukrajinaca koji obećavaju da će se oduprijeti invaziji, za svijet je od ključne važnosti da pravilno shvati osnovnu realnost očiglednih ratnih zločina koji se sada događaju u Ukrajini.

U predgrađu Kijeva u nedelju, dvoje male djece i dvoje odraslih zbrisani su ruskim granatiranjem dok su pokušavali da pobjegnu. “Porodica je umrla… pred mojim očima”, rekao je Oleksandr Markušin, gradonačelnik Irpina. U međuvremenu, mrtvi su ležali nepokopani u tinjajućoj olupini Harkova – grada od 1,5 miliona ljudi, koji je bio pod dugotrajnim bombardovanjem koje je služilo kao upozorenje o vjerovatnoj sudbini Kijeva. Drugi Ukrajinci su zarobljeni šokantnim ruskim granatiranjem humanitarnih koridora. Fotografije i video snimaka ukrajinskih muškaraca koji stavljaju svoje porodice u vozove za evakuaciju i kreću u borbu oživljavaju traumu krvlju natopljene historije kontinenta.

Da je mučni video o Ukrajini crno-bijeli, bilo bi ga lako zamijeniti za historijski filmski film o Drugom svjetskom ratu, posljednji put kada su takve scene razaranja i okrutnosti jedne suverene nacije nanijele drugoj u Evropi.

A sve to proizlazi iz uma ruskog predsjednika, očigledno motiviranog vlastitim historijskim ožiljcima kao oficira KGB-a u Istočnoj Njemačkoj kada je pao Berlinski zid. Putin, koji je želio da ponovo iscrta posthladnoratovsku mapu Evrope, sada je konstruisao kontrapunkt tim radosnim scenama tri decenije kasnije u svojim nemilosrdnim bombardovanjima osmišljenim da ožive Rusiju kao supersilu.

Budućnost Ukrajine izgleda sve sumornija

Događaji krvavog vikenda naglašavaju da je, uprkos impresivnom jačanju sankcija Zapada koje guše rusku ekonomiju i hrabrosti da se odupru ukrajinskim civilima i molbama njihovog predsjednika, budućnost Ukrajine sumorna, a Putin je postavio pitanja o tome da ona nastavlja postojati kao nacionalna država.

Ogromne sankcije Zapada mogle bi na kraju izazvati dovoljno otpora unutar Rusije, gdje se građani bore pod ekonomijom u kolapsu, da sruše Putina. Isporuke oružja Ukrajini sa Zapada sigurno će povećati cijenu za moskovske snage invazije i moguće okupacije.

Ali realnost da Zapad neće direktno intervenirati kako bi izbjegao eskalaciju s Rusijom koja bi mogla izazvati nuklearnu razmjenu daje Putinu prednost i produbljuje ukrajinsku tragediju. Prije ili kasnije, vanjski svijet se može zateći da gleda na masakr koji je bio nemoćan spriječiti. Ova strašna mogućnost je pokrenuta u posljednjem srceparajućem pozivu ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog za pomoć u nedjelju.

“Mi smo ljudi i vaša je humanitarna dužnost da nas zaštitite, zaštitite civile i vi to možete učiniti”, poručio je Zelenski svijetu.

“Ako to ne učinite, ako nam barem ne date avione da se branimo, ostaje jedini zaključak – želite i da nas vrlo polako ubijaju.”

Putin i dalje diktira događaje

Dok SAD razgovaraju s Poljskom o planu slanja svojih ruskih ratnih aviona u Ukrajinu i vodi se debata o potpunom embargu na izvoz ruske nafte, Zapad je blizu dostizanja granice onoga što se može učiniti bez izazivanja direktnog sukoba sa Putinom. Stoga američke poruke počinju naglašavati veličinu onoga što je već učinjeno da pomogne. To uključuje zapadne sankcije koje su bacile rusku ekonomiju nazad u mračno doba sovjetske ere i arsenale protivtenkovskih i protivvazdušnih raketa koje su ušle u Ukrajinu u novom proxy ratu Zapada s Rusijom.

Dok su Amerikanci proklinjali Putina tokom vikenda sa benzinom koji je u nekim državama rastao znatno iznad 4 dolara po galonu zbog naftnog tržišta koje je potresla invazija, državni sekretar Antony Blinken upozorio je na CNN-u u “Stanju Unije” da divljaštvo ruskog lidera još uvijek diktira događaje.

“Vladimir Putin ima, nažalost, kapacitet – sa ogromnom radnom snagom koju ima u Ukrajini i nadigravanjem koji ima – sposobnost da nastavi da ruši stvari protiv nevjerovatno otpornih i hrabrih Ukrajinaca”, rekao je Jakeu Taperu.

Govoreći o Moldaviji, saveznici SAD koja nije članica NATO-a i koja strahuje da bi mogla biti sljedeća na Putinovoj liniji vatre, Blinken je izgleda gledao naprijed u budućnost nakon invazije u kojoj bi ukrajinski otpor koji podržava zapad mogao natjerati Putinove trupe da plate visoku cijenu.

“Mislim da moramo biti spremni da ovo potraje neko vrijeme. Ali samo pobjeda u bitci nije pobjeda u ratu. Zauzimanje grada ne znači da zauzima srca i umove ukrajinskog naroda”, rekao je Blinken. “Naprotiv, predodređen je da izgubi. Ukrajinski narod je pokazao da neće dozvoliti da bude potčinjen Vladimiru Putinu ili ruskoj vlasti.”

Ursula von der Leyen, predsjednica Evropske komisije, također je naglasila ozbiljnost zapadnih sankcija, ali je nagovijestila da je malo vjerovatno da će molba Zelenskog za hitno članstvo u EU biti brzo praćena.

“Niko ne sumnja da ovi hrabri ukrajinski narod i izvanredno rukovodstvo predsjednika Zelenskog, svi se bore za naše zajedničke vrijednosti, da pripadaju našoj evropskoj porodici”, rekla je von der Leyen Tapperu. “A sa aplikacijom, predsjednik Zelensky je pokrenuo proces. Ovaj proces će potrajati.”

Putinov lični krstaški rat

Način na koji je Putin sam gurnuo svoju zemlju u rat, ugušio unutrašnje neslaganje i izgrdio očigledno zbunjene pomoćnike nacionalne sigurnosti na televiziji je podvukao koliko je rat u Ukrajini lični krstaški rat.

Njegovi besmisleni i ahistorijski govori o ratu – uključujući njegove lažne tvrdnje da pokušava denacificirati Ukrajinu – izazvali su zabrinutost oko toga da li je lider koji se nekada smatrao nemilosrdnim i hladnim posrednikom ruskih nacionalnih interesa skliznuo u paralelnu mentalnu stvarnost. To je, zajedno s njegovim nuklearnim prijetnjama, izazvalo zabrinutost koliko daleko može otići očajni ruski lider, koji je svoj politički opstanak zapravo učinio uslovljenim ratom koji se pretvara u močvaru.

“On je sada u sukobu u kojem će ili imati skupu vojnu pobjedu, praćenu skupom okupacijom koju ne može priuštiti, ili će biti uhvaćen u dugotrajnoj vojnoj močvari, u isto vrijeme suočava se s drugim frontom, a to je ekonomija u slobodnom padu u njegovoj vlastitoj zemlji,” rekao je republikanski senator Marco Rubio sa Floride za “State of the Union”.

“Dakle, kombinacija ove dvije stvari, mislim, stavlja nas na veoma opasno mjesto. A to je da će morati nešto da preduzme, neku eskalaciju, neko pojačanje ove krize, kako bi uspostavio stratešku ravnotežu, u njegov stav, sa Zapadom. I brine me šta bi to moglo biti.”

Do sada, u dvije i po sedmice od invazije, Putin nije učinio ništa osim eskalacije, uprkos mirnoj reakciji Zapada na njegove nuklearne provokacije. Ostaje nejasno kako bi on reagovao na mogućnost da Poljska ili Rumunija obezbede borbene avione Ukrajini – korak koji se čini da bi dve zemlje bivšeg Varšavskog pakta doveo bliže indirektnom sukobu sa Rusijom.

Zapis o invaziji, međutim, pokazuje da, bez obzira na to koliko bola bi novi zapadni koraci mogli nanijeti, malo je vjerovatno da će spriječiti Putina da izigrava svoju opsesiju da se Ukrajini nikada ne smije dozvoliti da se pridruži Zapadu – čak i ako to znači da je upropaštava i njen narod u paramparčad.

Kako je to rekao Zelenski u novoj video poruci u nedjelju uvečer, „Agresorova drskost je jasan signal Zapadu da sankcije uvedene Rusiji nisu dovoljne“, zakčljučio je CNN u svojoj analizi.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79