Mraz uništio šljive na imanjima lidera SNSD-a

Milorad Dodik
Milorad Dodik

Ovogodišnje muke poljoprivrednika u Republici Srpskoj, posebno voćara kojima je proljećni mraz doslovno desetkovao projektovane prinose nisu zaobišle ni lidera SNSD-a Milorada Dodika, koji će, kako sada stvari stoje, ostati bez kompletnog roda šljive.

Nije tajna da se srpski član Predsjedništva BiH i lider najveće partije u Srpskoj Milorad Dodik, pored državničkih poslova i visoke politike, ozbiljno bavi i poljoprivredom. Međutim, kako za Moju Hercegovinu otkrivaju odlično obaviješteni izvori, na plantažama šljiva u vlasništvu porodice Dodik, koje se nalaze u selu Bakinci i okolnim mjestima i koje se prostiru na više od 200 hektara, oštar mraz koji je početkom aprila pogodio taj kraj potpuno je uništio brojne poljoprivredne kulture, posebno one voćne.

“U Bakincima i okolnim selima nema nijedne šljive, što će posebno pogoditi imanja u vlasništvu porodice Dodik koja ima oko 390.000 zasađenih stabala. Prošle i pretprošle godine na tim imanjima proizvedeno je oko 190.000 litara rakije, koja se zove “Đedovača”, a koju je Dodikova porodica, preko partnera iz Srbije, izvozila u Rusiju. Inače, zanimljivo je i to da je srpski član Predsjedništva BiH pet litara svoje ‘đedovače’ poklonio ruskom ministru spoljnih poslova Sergeju Lavrovu prilikom njegove posljednje posjete Banjaluci”, ističu naši izvori.

Oni dodaju i to da će zbog “potopa” Dodikovih šljivika rusko tržište ove godine ostati bez ijednog litra rakije proizvedene na ovim prostorima budući da je, kako kažu, porodica lidera SNSD-a bila “ekskluzivni proizvođač” za tu zemlju.

“Osim Rusije, Dodikova ‘đedovača’ izvozila se i u Kazahstan, Bjelorusiju, kao i neke druge bivše sovjetske republike. Niko drugi iz Republike Srpske, do sada, nije imao dozvolu za izvoz na tamošnje tržište”, objašnjavaju izvori Moje Hercegovine.

Portal Capital.ba nedavno je objavio da su firme u vlasništvu najbližih članova porodice srpskog člana Predsjedništva BiH u prošloj godini, bez obzira na pandemiju virusa korona, ostvarile profit veći od million maraka.

Najbolje je poslovala firma “Agro voće”, u vlasništvu Dodikove kćerke Gorice i brata Gorana. Lani je ovo preduzeće imalo dobit od 387.056 KM.

Firma “Interkont-Komerc”, u vlasništvu Spasoja Zeljkovića, inače supruga Dodikove sestre, lani je imala prihod od 3,96 miliona KM, a dobit od 187.755 KM.

Preduzeće “Fruit Eco”, u vlasništvu Dodikovog sina Igora i Mirka Dobrića, zaradila je tokom 2018. godine od proizvodnje i prometa voća i povrća 185.502 KM, dok im je ukupan prihod iznosio 1,2 miliona.

Rast prihoda i dobiti registrovan je i u firmi “Agro destil”, koja je u vlasništvu Dodikovog zeta Pavla Ćorovića. Ovo preduzeće, koje se bavi destilacijom, pročišćavanjem i miješanjem alkoholnih pića i proizvodnjom destilovanih alkoholnih pića sa dva zaposlena radnika lani je imalo prihod od 398.785 KM, a dobit koju su prikazali iznosi 30.457 KM piše Moja Hercegovina

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79