Muftija Dedović vladiki Dimitriju uručio novčanu donaciju za obnovu crkve

Muftija Dedović vladiki Dimitriju uručio novčanu donaciju za obnovu crkve


Mostarski muftija mr. Salem ef. Dedović posjetio je danas gradilište Saborne crkve u Mostaru gdje je službenu delegaciju Mostarskog muftijstva i Medžlisa Islamske zajednice (IZ) Mostar primio vladika zahumsko-hercegovački i primorski Dimitrije.

Vladika je visoke zvaničnike IZ-e upoznao sa dinamikom radova i aktivnostima koje sprovode kako bi Mostaru ponovo, u punom i funkcionalnom kapacitetu, bio vraćen jedna od prepoznatljivih simbola. Muftija Dedović je vladiki Dimitriju uručio novčanu donaciju i poželio uspješan nastavak radova.

Predpraznično vrijeme pravoslavnih vjernika u Hercegovini, prema ocjeni muftije Dedovića, najbolje je vrijeme da se pošalje jasna i nedvosmislena poruka mira i suživota. „Ovaj hram se obnavlja se uz našu želju, htjenje i čestitke na ponos svih nas, svih građana Mostara. Mi se radujemo tome i htjeli smo još jednom našim prijateljima uručiti našu simboličnu novčanu donaciju“, kazao je muftija Dedović podsjetivši kako je prvu donaciju u ime Islamske zajednice za obnovu Saborne crkve Eparhiji uručio njegov prethodnik muftija Seid ef. Smajkić.

Pored toga u svim prilikama, istako je muftija, Islamska zajednica je u proteklom periodu pružala snažnu moralu podršku obnovi crkve, jer je ona od izuzetne važnosti za pravoslavnu duhovnost i kulturu ne samo u Mostaru već i u cijeloj Hercegovini. „Važno je da nastavljamo graditi uzajamne dobre odnose između dvije vjerske zajednice koje se prožimaju i sastaju na širokom području Hercegovine“, dodao je muftija. Izrazio je zadovoljstvo što će u ovakvom ambijentu dobrog razumijevanja i dobre volje uskoro početi obnova Dugalića džamije u Nevesinju.

„Mi moramo ustrajno raditi i slati jasne slike o izvjesnosti i mogućnosti zajedničkog života u ovoj zemlji. Moramo biti odlučni u tome da osuđujemo zlo, suzbijamo mržnju da osuđujemo svaku vrstu isključivosti i netrpeljivosti koja se iz razno-raznih ideoloških, političkih razloga budi u javnom diskursu. Takav trend mora biti suzbijan zarad novih generacija i budućnosti zajedničkog života. Naše generacije trebaju mir i suživot i trebamo koristiti bogatstvo koje imamo. Saborni hram u Mostaru je i naš hram. Na takav način to osjećamo, kao što su i vladike doživljavale naše hramove i bogomolje i davali svoju podršku prilikom njihovog uzdizanja diljem Hercegovine“, poručio je muftija.

Vladika Dimitrije se zahvalio muftiji, ne samo na ovom gestu doniranja novčanih sredstava, već i za ukupan njegov angažman na razvijanju dobrih međureligijskih odnosa u Hercegovini. „Veliku radost nam pričinjava što imamo priliku na ovakva način sarađivati sa muftijom. Izražavamo našu veliku zahvalnost za sve što on čini i za ovu donaciju, i uopće za njegov način ophođenja i osjetljivost koju pokazuje. Mi smo, ipak, javne ličnosti, mi osim propovjedi našim vjernicima imamo odgovornost za ovu državu u kojoj živimo i za međunacionalne i međuvjerske odnose. Našoj javnosti znači mnogo kad se na ovakva način susretnemo i sarađujemo“, kazao je Vladika. On je izrazio opredijeljenost i spremnost Pravoslavne crkve da će uvijek biti spremni pomoći Islamskoj zajednici na obnovi objekata u onim sredinama gdje srpsko stanovništvo čini većinu, poput najavljene obnove Dugalića džamije u Nevesinju.

Nakon posjete Sabornoj crkvi Vladika je sa svojim saradnicima, delegaciju Islamske zajednice u kojoj su bili još direktor Karađoz-begove medrese hafiz Aid ef. Tulek, predsjednik Medžlisa IZ- Mostar Džafer Alić i glavni mostarski imam mr. Dino ef. Maksumić, primio i u svojoj rezidenciji, Vladičinom dvoru.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija