Za neke bi mogao biti šok: Stigla prognoza za ostatak zime, evo šta nas očekuje

Za neke bi mogao biti šok: Stigla prognoza za ostatak zime, evo šta nas očekuje


Dvanaesti mjesec u godini, prvi mjesec zime, se bliži kraju, te nam ostaju još dva puna zimska mjeseca.

Meteoservis Severe Weather Europe objavio je prognozu za preostale mjesece zime, koji se baziraju na najnovijim dugoročnim modelima prognoze. Podsjećaju kako je mjesec u kojem se nalazimo dosad imao zanimljivo vrijeme. Sjeverni Atlantik, sjever Starog kontinenta kao i Kanada su bili pod niskim tlakom što je dovelo do viših temperatura od prosjeka širom Euroazije i u kontinentalnom dijelu SAD. Ipak, za dijelove Kanade i sjeverne dijelove SAD bilo je i hladnijih dana.

Do kraja mjeseca bi, piše Severe Weather Europe, vrijeme trebalo biti dinamično. Naime, visoki tlak zraka i polarni vrtlog donose niske temperature Aljasci dok bi Europa i dalje trebala ostati toplija od prosjeka i tek bi dio hladnog zraka mogao preći preko centralnih i jugoistočnih dijelova Starog kontinenta.

Podsjećaju i kako je posljednji ECMWF dugoročni model za 12. mjesec bio prilično precizan te kako je predvidio uzorak tlaka i visoke temperature.

Šta nas čeka u prvim mjesecima 2020? Kad se radi o modelima za prva dva mjeseca 2020. valja napomenuti kako se vidi razlika u odnosu na decembar. Očekuje se hladnije vrijeme u Kanadi i SAD, posebno na istočnoj obali. To bi pak trebalo voditi prema nižem pritisku na sjeveru Atlantika što Europi donosi blažu zimu.

Kada se radi o drugom mjesecu vrijeme bi trebalo biti slično, bez jače zime kod nas. To, naravno, ne znači da zime neće biti nikako, nego da neće biti uslova za velike i dugotrajne periode hladnoće, barem prema trenutnoj prognozi.

Hoće li biti snijega? Prema tome, očekuje se manje snijega širom Starog kontinenta, osim kada je u pitanju sjever i sjeveroistok. Više padavina bi trebalo biti i na području Alpa, zbog više vlage.

Kada govorimo o modelima prognoza važno je napomenuti da su dva glavna za dugoročne prognoze, ECMWF i UKMO. Kada se uporede, prikazuju jako sličnu prognozu, javlja Severe Weather Europe.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija