MUP KS želi zaustaviti upotrebu droga: Počela izrada strategije za prevenciju i suzbijanje zloupotrebe narkotika

Stručni tim za izradu Strategije za prevenciju i suzbijanje zloupotrebe narkotika u Kantonu Sarajevo održao je danas prvi radni sastanak.

Imena koja će činiti ovaj tim su dugogodišnji stručnjaci i profilisani pojedinci u različitim segmentima borbe protiv ove vrste kriminaliteta, a to su Nermin Lagumdžija (dugogodisnji šef Odjeljenja za borbu protiv opojnih droga u MUP KS i FUP), Irma Deljkić (profesorica na Fakultetu za kriminalistiku, kriminologiku i sigurnosne studije), akademik Borislav Petrović (profesor na Pravnom fakultetu), Mušić Safet (stručnjak iz oblasti sigurnosti, Vlada KS), Anesa Agović (nacionalna koordinatorica Globalne inicijative protiv transnacionalnog organizovanog kriminala), Alen Ališahović (načelnik Odjeljenja za borbu protiv zloupotreba opojnih droga) i Rusmir Pobrić (predsjednik Komisije za mlade Skupštine KS), koji je i inicijator projekta.

“Fokus nam je da u prvom koraku uradimo analizu stanja i napravimo konkretne smjernice, a potom i akcioni plan i jasne mjere koje ćemo moći realizovati. U sljedećoj fazi uključit ćemo i nadležna ministarstva i ustanove koje identifikuje analiza. Multisektorski pristup će biti jedan od prioriteta ovog tima, stoga već planiramo angažman i drugih interesnih grupa i institucija. Naš krajnji cilj će biti zaustavljanje trenda rasta upotrebe narkotičkih sredstava, kao i angažman zajednice u ovoj borbi”, rekao je ministar Katica.

Jedan od najvažnijih koraka koji će garantovati konkretne rezultate će biti identifikacija trenutnog stanja u svim oblastima, od evidencije vrsta opojnih sredstava koje se koriste do prepoznavanja najugroženijih kategorija društva.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79